Enligt den brittiske sociologen Basil Bernstein (1924-2000) ett sätt att organisera kunskap innehållsmässigt och att inrama den (eng: framing).
Med kollektionskoden betraktar man begrepp, fakta och metoder från olika ämnen som strängt skilda från varandra, och ser till att de studeras i skilda sammanhang, till exempel i skilda skolämnen och vid skilda institutioner vid universiteten.
Motsats: integrationskod.
Relaterade sökord: assemblage, atomism, Gemeinschaft-Gesellschaft, integration, kod, kollektion, kvantitativ, romantik, talkod.
Etymologi:
Latin: colligere {uttal: kålligg´ere} samla; av con- 'samman' + legere {uttal: legg´ere} 'välja', 'samla'.
Finns bland många andra i svenska ord som 'kollekt' och 'kollektiion'.
Latin: caudex {uttal: kau´deks}, codex {uttal: kå´deks} 1. 'trädstam', 'straffstock', därav senare betydelse 'lag', 2. 'trätavla', 'bok', 'kontobok' (med siffror för olika konton).
Det är i den sistnämnda betydelsen som vi fått den moderna samt via lagböcker med sina paragrafer som i England från 1200-talet fick beteckningen codes.
På svenska har ordet kodex använts om lagböcker (med försvenskad latinsk pluralform; kodices) och om äldre texter i bokform (i motsats till bokrullar).
["Basil Bernstein","framing","Gemeinschaft-Gesellschaft","integrationskod","assemblage","talkod","atomism","kod","romantik","kvantitativ","integration","kollektion"]