Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "komplexitet":
komplexitet
complexity [kəmˈplɛksɪtɪ, USA-uttal: kəmˈplɛksəti]
Komplexitet och kaos
Ett fenomen är komplext när det består av så många komponenter och aspekter och påverkas av så många faktorer att man inte kan eller det inte går att förutse vad som kommer att hända i ett kommande förändringsförlopp.
Komplexitet är ett begrepp som är nära kopplat till slumpbegreppet och kaosteorin.
Det är skillnad mellan 'komplicerad' och 'komplex'. Ett situation är komplicerad när den som en apparat består av många komponenter. Den är komplex när de involverade komponenterna påverkar varandra på ett sätt som gör det svårt att förutsäga vad som kommer att hända härnäst.
Komplexitetsteorin
Komplexitetsteorin (eng: complexity theory, complexity thinking, complexity paradigm) har kommit att spela en avgörande roll för uppkomst och spridning av sådan psykologi, sociologi och organisationsteori som ger en annan bild av människan och samhället än den som dominerade på 1900-talet.
Tidigare fanns på grundval av positivism och empirism en strävan att kartlägga orsakssammanhang i termer av faktorer och faktoranalys. Den vunna kunskapen skulle kunna användas för styrning och kontroll av människors och gruppers beteende, på 1970- och 1980-talen även för självkontroll och självstyrning.
Enligt komplexitetsparadigmet (eng: the complexity paradigm) i motsats till enkelhetsparadigmet (eng: the simplicity paradigm) finns ständigt nya perspektiv på de fenomen som vi söker förstå och hantera och som vi bör vara öppna för. I stället för att styra och kontrollera blir konsekvensen att vi vinner mer på att vara öppna för olika tolkningar och bedömningar och pröva alternativa sätt att fungera i våra verksamheter och vårt personliga liv.
Komplexitet och preferens
Enligt en teori som framställdes på 1950-talet och vidareutvecklades i en bok som kom ut 1980 av den amerikanske pedagogen och psykologen Edward L. Walker (1914-1997) föredrar människor lagom komplexitet i allt som vi företar oss. Upplevd stor komplexitet i till exempel studier eller yrke inger skräck och olust. Förvirringen övervinns, när vi väl kommer in i sammanhangen och känner oss stimulerade av komplexiteten. Engagemanget kan sedan övergå i långtråkighet när vi behärskar ämnet eller yrket alltför väl.
Walker kallade teorin om sambandet mellan upplevd komplexitet (subjective complexity) och vad vi föredrar att ägna oss åt för "the hedgehog theory", "igelkottsteorin", en benämning som han kom på, när han jämförde igelkottar med rävar. Han såg likheten mellan vår ensidiga preferens för det lagom komplexa och igelkottens ensidiga beteende att i olika situationer rulla ihop sig, medan rävar hittar på flera sätt att klara sig i farofyllda situationer.
Det har inte gått att verifiera Walkers teori, beroende på att rädslan för komplexitet respektive upplevd tråkighet vid bemästrande av den varierar mellan människor med olika läggning. Somliga känner störst lust i början av en uppgift med stor komplexitet, andra i slutet av den och åter andra enligt Walkers teori någonstans mellan dessa ytterpunkter.
Relaterade begrepp och termer
Begreppet komplexitet i denna mening är nära kopplat till begrepp och termer som
öppet system (se under systemteori)
- komplex
situationellt lärande (se under lärandemiljö)
situationellt ledarskap (se under ledarskap)
holografi (se under holografi som metafor)
självkomplexitet
- komplext adaptivt system
synkronicitet
fraktal
global
alternativseende
slump
kaos
- konnektom.
Etymologi:
Latin: complexus {uttal: kåmmplex´uss} 'sammansatt', bildat på verbet plectere {uttal: pleck´tere} 'väva', 'fläta samman' och förstavelsen com- {uttal: kåmm} som ger ordet abstrakt innebörd.
["kaosteorin","global","positivism","holografi som metafor","komplext adaptivt system","självkomplexitet","empirism","synkronicitet","lärandemiljö","självstyrning","självkontroll","faktoranalys","faktorer","organisationsteori","perspektiv","ledarskap","sociologi","situationellt lärande","systemteori","alternativseende","slumpbegreppet","konnektom","synkronicitet","komplex","slump","fraktal","kaos"]