Grundbetydelse: att förstå och klargöra vad något är, hur detta något är beskaffat, att begripa så att man "får grepp om det".
1. Begreppsbildning. Att göra sig en föreställning om något. Sätt att uppfatta något, till exempel vad som är utmärkande för psykodynamisk psykoterapi.
2. Förstå eller förklara vad något är genom att hänföra det till en viss typ av fenomen, till exempel viss typ av syndrom.
3. Uppfinna en ny kategori för en typ av fenomen som man tidigare inte sett som tillhörande samma kategori, som när man skapade begreppet 'beroendesjukdom'.
4. Generaliserande begreppsbildning med hjälp av verbal beskrivning i formuleringar som denna: "Jag är hopplöst uppgiven i de flesta situationer." I ACT/RFT-modellen för psykologisk behandling gäller det att genom kognitiv defusion frigöra sig från "conceptualized weak self-knowledge" och i stället få kontakt med det konkreta nuet, hur man verkligen är.
5. Klargörande av hur man uppfattar något (enligt det latinska ordets grundbetydelse, se ovan). Det kan gälla sammanhang och samband av olika slag, kategorisering, inlevelse i andras sätt att reagera och så vidare.
6. Hypotesbildning eller teori. Konceptualiseringen består här av termer och begrepp som man använder i en viss teori som psykoanalysen eller behaviorismen och på den speciella tolkning av psykiska fenomen som utmärker var och en av sådana teorier.
7. Fallkonceptualisering.
Relaterade sökord:
begrepp, begreppsbildning, definition av situationen, diskurs, fallkonceptualisering, framework, kategori, kbt-konceptualisering, koncept, konceptualism, konceptuell, paradigm, perspektiv, rekonceptualisering, schema, self-concept.
Ordformer:
Substantiv: konceptualisering, konceptualiserings, konceptualiseringen, konceptualiseringens, konceptualiseringar, konceptualiserings, konceptualiseringarna, konceptualiseringarnas (eng: conceptualization, på brittisk engelska även med 's' i stället för 'z': conceptualisation, plural: conceptualizations, conceptualisations.
Verb: konceptualisera, konceptualiserar, konceptualiseras, konceptualiserade, konceptualiserades, konceptualiserat, konceptualiserats (eng: conceptualize, conceptualizes, conceptualizing, conceptualized/conceptualise, conceptualises, conceptualising, conceptualised).
Etymologi:
Latin: conceptum {uttal: kånnkepp´tumm} 'det uppfattade', 'något man förstått' (eng: concept 'begrepp', 'föreställning') av det latinska verbet concipere {uttal: kånnkipp´ere} 'ta in i sinnet', 'fatta', 'begripa' (eng: conceive) av latinets cum 'med' och capere {uttal: kapp' ere} 'ta', 'gripa'.
["kategori","self-concept","begreppsbildning","diskurs","definition av situationen","kategorisering","schema","fallkonceptualisering","Fallkonceptualisering","rekonceptualisering","kbt-konceptualisering","konceptualism","konceptuell","Generaliserande","kategori","perspektiv","ACT","paradigm","framework","RFT","begrepp","koncept"]