conflict [ˈkɒnflɪkt, USA-uttal: ˈkɑnˌflɪkt]
Som beteendevetenskaplig term: motsättning eller strid mellan krafter, motiv och egenskaper inom en individ eller grupp eller motsättning mellan grupper eller föreställningar, riktningar osv. Man kan skilja mellan:
- medvetna och omedvetna konflikter,
- inompsykiska och mellanmänskliga konflikter,
- konflikter mellan individer och konflikter mellan grupper.
Enligt Kurt Lewin (1890-1947) befinner sig individen i ett fält av motstridiga krafter. I vissa fall är det ett och samma fenomen som attraherar och repellerar individen (drar honom till sig respektive stöter honom från sig), en så kallad ambivalenskonflikt. På längre tids- och rumsavstånd kan den attraherande kraften inverka mest på individen (skönt att få komma till tandläkaren!), men på närmare håll kan tanken på det otrevliga överväga (man ringer återbud eller glömmer att gå dit).
Sigmund Freud (1856-1939) betraktade neuroserna som symtom på djupt liggande konflikter, antingen kollisioner mellan olika drifter och deras mål eller mellan detet, jaget och överjaget. När konflikterna blir bortträngda från medvetandet, kan de inte längre kontrolleras rationellt utan tenderar att framträda i olika förklädnader (symboliskt) i ständigt nya situationer.
Psykodynamisk konfliktteori tillämpades till exempel av Wilfred Bion (1897-1979) på grupper och organisationer och ligger till grund för psykodynamisk terapi, bland annat för intensiv psykodynamisk korttidsterapi, ISTDP.
I existentialistisk teori bortser man från förekomsten av omedvetna konflikter och betonar i stället den fundamentala konflikten mellan individen och omvärlden, mellan existensen och existensens villkor (konflikter som kan ge upphov till så kallad existentiell neuros).
Konfliktbeteende (eng: conflict behaviour, USA-stavning: conflict behavior):
1. I etologin en beteckning på sådant beteende som individen tar till för att hantera inre konflikter. Om till exempel en måshanne just har avgränsat ett revir åt sig, blir en hona som kommer in i reviret på en gång ett hot och en lockelse. Konflikten mellan sexuella och aggressiva impulser kan leda till att hannen närmar sig henne på ett tveksamt och klumpigt sätt eller omriktar sitt beteende och vänder sin aggressivitet mot en hanne i ett angränsande revir.
2. I anknytningsteorin beteenden som är motsägelsefulla och därigenom kommer i konflikt med varandra.
Relaterade sökord: dialektik, gruppkonflikt, inre konflikt, konflikt-kontroll-perspektiv, konfliktteori, reell konflikt.
Etymologi:
Latin: conflictio {uttal: kånflikt´iå} 'sammanstötning, 'strid', 'konflikt'; av con- {uttal: kånn} 'med', 'tillsammans' + fligere {uttal: fli´gere} 'slå', 'stöta'.
["beteendevetenskaplig","inompsykiska","mellanmänskliga>>interpersonell","Sigmund Freud","symboliskt","bortträngda","Wilfred Bion","existentialistisk","etologin","neuroserna","existentiell neuros","beteenden","beteende","anknytningsteorin","Kurt Lewin","ambivalens","psykodynamisk terapi","symtom","omedvetna","konflikt-kontroll-perspektiv","intensiv psykodynamisk korttidsterapi, ISTDP","dialektik","detet","jaget","konfliktteori","överjaget","reell konflikt","inre konflikt","gruppkonflikt"]