Det faktum att sådant som vi ser och hör ofta upplevs som konstant i storlek, lokalisering, ljus och färg trots att "bilden" av objekten på näthinnan varierar med avstånd, ljus, synvinkel, rörelse och så vidare..
Liknande gäller ord och meningar som vi lätt känner igen och då i många fall inte tänker på eventuella skillnader mellan människor i fråga om uttal och sätt att tala.
Förklaringen är att en top-down-process justerar själva sinnesförnimmelsen efter den erfarenhet vi har av det som vi ser omkring oss.
Det är alltså perceptuell konstans, konstans genom kognitiv bearbetning av sinnesintrycken som är utmärkande för konstansfenomenen.
Vid mer eller mindre extrema förhållanden upphävs perceptuell konstans som när föremål som hus, människor, träd, fordon och så vidare på långt håll ser ut att vara i leksaksformat.
Relaterade sökord:
formkonstans, färgkonstans, intelligenskvotens konstans, invarians, konservation, konstanshypotesen, konstansprincipen, ljushetskonstans, objektkonstans, objektpermanens, perceptuell konstans, storlekskonstans.
Ordformer:
Konstansfenomenen omnämns ofta i pluralis: constancy phenomena, perceptual constancies, object constancies, subjective constancies.
["top-down-process","formkonstans","färgkonstans","storlekskonstans","intelligenskvotens konstans","invarians","konservation","konstanshypotesen","konstansprincipen","ljushetskonstans","objektkonstans","objektpermanens","perceptuell konstans","kognitiv"]