

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "kris":
kris
crisis [ˈkraɪsɪs]
1. Störning i eller rubbning av ett tillstånd, en process eller struktur av något slag, politisk, social, ekonomisk, organisatorisk, psykologisk.
2. Kulmen i en sjukdomsprocess, den för liv och hälsa avgörande fasen i ett sjukdomsförlopp (en term från äldre tiders sjukvård, då läkarens främsta uppgift var att ge stöd åt den sjuke).
3. Rubbad psykisk jämvikt vid stora påfrestningar.
Liknande betydelse har ordet 'kris' i sociala och politiska sammanhang, där kris är beteckning på en så svår påfrestning att en familjs, organisations eller nations existens är hotad i sin befintliga form.
4. Den yttre situation eller omständighet som framkallar ett psykiskt kristillstånd/psykologiskt kristillstånd.
Paradigmskiften
Thomas Kuhn (1922-1996) använde begreppet kris för att beteckna de genomgripande förändringar i synsätt och metoder som då och då medför en revolution inom en vetenskap, så kallade paradigmskiften.
Erich Lindemanns krisbehandling
Viktiga bidrag till en kristeori har lämnats av den amerikanske psykiatern Erich Lindemann som 1944 publicerade en rapport om de sorgereaktioner som drabbade vänner och anhöriga till de ungdomar som omkom i en stor nattklubbsbrand i Boston 1943.
Lindemanns kollega vid det psykiatriska sjukhuset i Boston, Gerald Caplan, utformade i början av 1960-talet en teori, enligt vilken en kris ger individen en chans till personlighetsväxt samtidigt som den innebär en risk för uppkomsten av psykisk ohälsa.
GAS
På 1940-talet urskilde den kanadensiske stressforskaren Hans Selye (1907-1982) fyra stadier i ett krisförlopp som han kallade det allmänna anpassningssyndromet (GAS). Detta krisförlopp i fyra stadier är utmärkande för traumatiska kriser men gäller inte för utvecklingskriser och inte generellt. En del personer kommer aldrig i chock, somliga kommer aldrig att förneka det som hänt.
Kriser i psykosocial utveckling
I personlighets- och utvecklingspsykologin används ordet kris för att beteckna en dramatisk livsavgörande upplevelse eller en genomgripande inre förändring. Enligt Erik H. Erikson (1902-1994) innefattar individens utveckling åtta psykosociala kriser.
Existentiella kriser
I existentialistiskt orienterad psykologi och psykoterapi betraktar man kriser som nödvändiga förutsättningar för individens självprövning och andliga växt. I Norden är det främst genom psykiatern Johan Cullberg (f 1934) som denna syn på personliga kriser har blivit allmänt känd.
I DSM-5 finns denna typ av kris upptagen som en diagnos med beteckningarna Phase of life problem (på svenska: livskris) och Religious and spiritual crisis (på svenska: religiöst eller andligt problem).
Fysiologisk aspekt
Ämnena noradrenalin och serotonin (två signalsubstanser) spelar stor roll för upplevandet av krissituationer och för utformningen av krisreaktioner. Vid uppgivenhet hämmas noradrenalinets aktivitet och ökar serotoninets inverkan. Därigenom ökar produktionen av kortisol från binjurebarken, vilket är det neurofysiologiska uttrycket för en depressiv, självuppgiven stämning.
Hälsokris (eng: health crisis, public health crisis): Svårhanterlig sjukdom i en befolkning, som kan sprida sig och bli eller redan är en pandemi.
Relaterade sökord:
avlastningssamtal, debriefing, distress, existentiell, existentiell kris, katastrofpsykologi, katastrofreaktion, katastrofrespons, kritisk period, kvartslivskris, livskris, medelålderskris, mognadskris, logoterapi, psykosocialt stöd, återhämtning.
Ordformer:
Plural: kriser (eng: crises [ˈkraɪsi:z])
Adjektiv: krisartad (eng: critical, pertaining to a crisis); kritisk (eng: critical [ˈkrɪtɪkl]).
Etymologi: 'Kris' är ursprungligen ett grekiskt ord: κρίσις {uttal: kriss´iss} 'avgörande', 'val', 'beslut', 'bedömning'; av κϱίνειν {uttal: krinn´ejn} 'frånskilja', 'gallra ut'. Finns också i ordet 'kriterium'.
["existentiell kris","Thomas Kuhn","kriterium","paradigmskiften","paradigm","Hans Selye","GAS","utvecklingskriser","mognadskris","Erik H. Erikson","psykosocial utveckling","existentialistiskt","Existentiella","återhämtning","noradrenalin","serotonin","signalsubstanser","kortisol","katastrofpsykologi","katastrofreaktion","katastrofrespons","avlastningssamtal","debriefing","existentiell","DSM-5","DSM>>DSM Diagnostic","logoterapi","religiöst eller andligt problem","livskris","distress","kritisk period","kvartslivskris","medelålderskris","psykosocialt stöd"]

