1.a. Ökning och förbättring av kunskaper och färdigheter på visst område.
1.b. Ökning och förbättring av kunskaper och färdigheter hos människor verksamma på visst område.
2.a. Breddning och fördjupning av kunskapsnivå allmänt eller på visst område.
2.b. Breddning och fördjupning av kunskapsnivå hos människor, allmänt eller på visst område
Slogan för kunskapsanvändning i arbetslivet
Ordet används som slogan för höjning av kunskaps- och kompetensnivå dels allmänt som i den statliga satsningen i början av 2000-talet på treårig gymnasieutbildning i Komvux för främst arbetslösa, dels mer speciellt som i den satsning som Verket för innovationssystem (VINNOVA) och Trafikverket gjorde 2010 för spridning av forskningsresultat till aktörerna inom kollektivtrafiken och den lansering av "kunskapslyft för fysisk aktivitet och fysioterapi" som gjordes av Fysioterapeutförbundets styrelse 2013.
Syftet har i allmänhet varit att stimulera kompetensutveckling i arbetslivet i motsats till de allmänbildande syften som låg till grund för folkbildningsverksamheten i studieförbunden under första hälften av 1900-talet.
Tvära vändningar i sättet att se på kunskap och kompetens
Man kan se följande tämligen tvära kast i synsätten under loppet av de senaste hundra åren.
- I början av 1900-talet ansåg man att praktisk verksamhet vilar på den kunskap som finns lagrad i universitets- och skolämnena.
- Årtiondena efter 1950 skulle forskning bedrivas på samhällslivets olika områden och läggas till grund för teknik- och metodutveckling, vilket i ett tredje led skulle spridas genom utbildning och fortbildning, en politik som lanserades under beteckningen "forskning och utveckling", FOU.
- Under de sista decennierna av 1900-talet drev man linjen att kunskap ska formas i arbetslivet och att studier helst ska organiseras i projekt och teman och i möjligaste mån ske verksamhetsbaserat.
- Från slutet av 1900-talet har informationstekniken lett till uppfattningen att allt är information och att a) forskning, b) utbildning och c) arbetsliv ska samverka i en "kunskapstriangel" för utveckling och produktivitet på samhällslivets alla områden och/eller i en Triple Helix [ˌtrɪplˈhi:lɪks] (tredubbel spiral) mellan a) universitet och högskolor, b) företagande och c) offentlig sektor. I stället för att göra skola och högskola till verkstäder och arbetslivet till en plats för utbildning, är strävan nu att de ska bevara sin egenart men ingå i ett nära samarbete med varandra.
Relaterade sökord: kompetens, kompetensutveckling, kognitivism, kunskap, kunskapsstyrning, learning by doing, praktikerkunskap, problembaserat lärande, tyst kunskap.
["kognitivism","kunskapsstyrning","learning by doing","praktikerkunskap","tyst kunskap","kompetensutveckling","kunskap","kompetens","problembaserat lärande","forskning och utveckling"]