Diagnos i psykiatrin i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet för missnöje, anklagelser och misstänksamhet som riktar sig mot samhälle, tidsanda, rättsväsende, chefer, myndigheter och försäkringsbolag.
Diagnosen sattes på personer med aggressiv självhävdelse, misstrogna mot alla auktoriteter och organiserade verksamheter, som felaktigt ansåg sig orättvist behandlade och förföljda, benägna att gå till domstol för att hävda sin rätt.
Diagnosen kverulansparanoia (ICD-10, F22.8, i den engelskspråkiga versionen paranoia querulans) sattes på dem som såg regler och bestämmelser som uttryck för myndigheters sammansvärjning mot individens frihet.
I och med proteströrelser på 1960-talet och följande årtionden riktade mot en förtryckande överhet kom man att se med skepsis och tveksamhet på diagnosen kverulansparanoia. Den togs som ett sätt för överheten att misstänkliggöra välgrundade klagomål och berättigad opposition.
På 2010-talet har begreppet fått förnyad aktualitet som en variant av vanföreställningssyndrom men är inte upptagen i ICD-11 (2018).
Kallas på svenska även processparanoia (efter rättsprocess), rättshaverism, på engelska litigious paranoia [lɪˈtɪdʒəs ˌpærəˈnɔɪə].
Kverulansparanoia räknas som en form av vanföreställningssyndrom, medan kverulant personlighet räknas som en form av personlighetsstörning.
Relaterade sökord: kverulans, kverulant personlighet, paranoia, paranoid personlighetsstörning, paranoid schizofreni, vanföreställningssyndrom.
Ordformer:
Som medicinsk term används uttrycket paranoia querulans {uttal: parranåjj´a kverr´ullans}.
På engelska används formen querulant om en person som är querulent, querulous, kverulantisk. Skillnaden mellan substantivet querulant och adjektivet querulent upprätthålls dock inte alltid. I ICD-10 används sålunda formen querulant som adjektiv till uttrycket personality disorder (F.60.0).
["paranoia","paranoid schizofreni","vanföreställningssyndrom","Paranoiskt","kverulant personlighet","kverulans","personlighetsstörning","personlighet","ICD-10","ICD-11","personality disorder"]