Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "kvinnlig":
kvinnlig
female [ˈfiːmeɪl], feminine [ˈfɛmɪnɪn]
Vad som är kvinnligt och manligt och vad som skiljer könen åt mentalt och socialt varierar mellan kulturer, religioner, tidsepoker, familjer och individer.
Det finns forskning som tillskriver miljön de skillnader som (genomsnittligt) kan konstateras och det finns forskning som söker spåra grunden till skillnaderna i hjärnans sätt att fungera i form manlig hjärna och kvinnlig hjärna. Att såväl arv som miljö har betydelse är den vanliga ståndpunkten men en viktig fråga är hur mycket de betyder i förhållande till varandra.
Enligt neuropsykologisk forskning under 1970- och 80-talen tar sig nerv- och hormonsystemets sätt att fungera hos kvinnor uttryck inte bara i en menstruationscykel, i mjölkproduktion efter ett barns födelse och dylika kroppsliga processer utan också i speciella reaktionsmönster och beteenden. Det kvinnliga hormonet oxytocin finns lagrat i hypofysen. När spädbarnet suger på moderns bröstvårtor går det nervimpulser till hypofysen, varvid oxytocin förs med blodströmmen och får den glatta muskulaturen i bröstvårtorna att dras samman så att mjölk pressas ut. Samma hormon fungerar som signalsubstans i nerver som är spridda i en stor del av hjärnan och där framkallar ett starkt motiv att ta hand om småbarn.
Under den första delen av amningsperioden produceras rikligt med kolecystokinin, CCK (eng: cholecystokinin, CCK eller CCK-PZ) i moderns kropp. Detta hormon ökar gallflödet och stimulerar bukspottkörtelns avsöndring, vilket bidrar till att kvinnans näringsupptag är maximalt. Men det framkallar också lugn och motståndskraft mot allt som normalt verkar stressande. Konstnärer som i sina verk återgett madonnan och barnet har i de flesta fall återgett mödrarnas förmåga att få ögonkontakt med sina barn och fångat deras lugn och rofyllda avskärmning.
Enligt de socialantropologiska studier som Margaret Mead (1901-1978) gjorde åren 1925-1939 av olika folkstammar på öar i Indiska oceanen är kvinno- och mansrollerna socialt och kulturellt bestämda. I vissa stammar var männen dominerande och kvinnorna undergivna och fogliga, i andra stammar dominerade kvinnorna och männen skötte hushåll och barn (men också krigiska värv), i åter andra rådde jämställdhet med ringa skillnad mellan mans- och kvinnoroll. Mead kom dock senare att själv ifrågasätta riktigheten i dessa iakttagelser.
I psykoanalysen har man sedan Sigmund Freud (1856-1939) lagt stor vikt vid den psykosexuella utvecklingen och följaktligen betonat de psykiska skillnader mellan män och kvinnor som uppstår till följd av biologiska könsskillnader och skillnader i sexuell inriktning.
I nyfreudianismen, där man fäste stor vikt vid kulturens inverkan på människans psykiska utveckling, betonade Karen Horney (1885-1952) mycket starkt att Freuds teorier om kvinnans psykologi endast tjänade det ideologiska syftet att ge vetenskapligt stöd åt kvinnoförtryck.
Mycket av den psykologiska och biologiska forskningen om manligt och kvinnligt och flertalet psykometriska skalor för mätning av individers manlighet och kvinnlighet (M-F-skalor) lider av det som kallas könsstereotypisering eller sexism. I aktuell genuspsykologi ifrågasätter man starkt det biologiska synsättet som identifierar biologiskt och socialt kön. I stället betonas typen av samspel som sker i ett givet samhälle mellan pojkar och flickor, män och kvinnor, ekonomiska och sociala strukturer samt traditionens makt.
Relaterade sökord: empati, feminism, gender intelligence, genus, könsdiskriminering, könsroll, manlig.
["psykoanalysen","Sigmund Freud","gender intelligence","psykosexuella utvecklingen","nyfreudianismen","Karen Horney","oxytocin","manlig hjärna","hypofysen","signalsubstans","hjärnan","empati","Margaret Mead","M-F-skalor","könsstereotypisering","genuspsykologi","feminism","genus","könsdiskriminering","könsroll","manlig"]