Förvärv genom övning och erfarenhet av nya reaktionsmönster, vanor, färdigheter och kunskaper eller modifiering av befintligt kunnande och befintliga reaktionssätt.
Lärande i två betydelser
Både på svenska och engelska kan 'lära', 'lära sig' (eng: learn) stå både för a) sådant som man lär in på olika sätt genom övning eller genom att man blir undervisad eller instruerad och för b) för sådant som man lär sig genom en utvecklingsprocess som när barn lär sig gå, använda pottan, lär sig tala och umgås med jämnåriga. Denna dubbla betydelse har en ideologisk innebörd på det sättet att man från slutet av 1900-talet allt mer ville se förändring i människors kompetens, beteende och synsätt som en utvecklingsprocess i enlighet med den filosofi som förespråkades av human potential movement.
Från inlärning till lärande
Det ledde i bl a Sverige till att man på 1990-talet började använda ordet lärande mera allmänt som term för att markera motsatsen mellan å ena sidan inlärning i form av inprägling och å andra sidan studier i form av undersökande verksamhet (se t ex problembaserat lärande), då ny kunskap växer fram organiskt genom en kombination av insikt och erfarenhet (experientiellt lärande, eng: experiential learning). Ordet lärande fick på det sättet en positiv extramening som består i att det markerar en pedagogisk ideologi som är mer inriktad på vad eleven lär in än på vad läraren lär ut.
Lärandet innefattar så mycket mer än inlärning, bl a förvärv av tyst kunskap, attityder och synsätt, värderingar och personliga egenskaper, sätt att gripa sig an uppgifter osv. Inlärning syftar till att kunna återge, lärande däremot till att nå insikt och förståelse. Vetande och färdighet övergår i förtrogenhet, vilket betonades i grundskolans och gymnasieskolans läroplaner i mitten av 1990-talet. För detta sätt att uppfatta kunskap och lärande har bl a de teorier som utvecklades av Lev Vygotskij (1896-1934) spelat stor roll.
Relaterade sökord:
avlärande, coaching, djupinriktat lärande, dynamiskt minne, experientiell, fenomenografi, informationsteori, informellt lärande, Kolbs inlärningsteori, instruerat lärande, kompetensutveckling, kunskap, minne, modellärande, oavsiktligt lärande, operant lärande, problembaserat lärande, social inlärningsteori.
["oavsiktligt lärande","instruerat lärande","operant lärande","experientiell","informationsteori","avlärande","insikt","modellärande","kunskap","Lev Vygotskij","fenomenografi","informellt lärande","kompetensutveckling","dynamiskt minne","problembaserat lärande","djupinriktat lärande","minne","social inlärningsteori","inlärning","Kolbs inlärningsteori","coaching"]