

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "lärande organisation":
lärande organisation
learning organization [ˈlɜːnɪŋ ˌɔːɡənaɪˈzeɪʃn, USA-uttal.ˈlɜːrnɪŋ ˌɔːrɡənəˈzeɪʃn]
1. Verksamhet (organisation) som tillämpar principer för organisatoriskt lärande.
2. Fenomenet eller tanken att tillämpa sådana principer.
Begreppet lärande organisation blev populärt på 1990-talet och är fortfarande aktuellt på sina håll i företagsvärlden. Varianten 'lärande system' används också i presentationer av kunskapsstyrning i vård och socialtjänst. Mer om detta finns i detta lexikon i artikeln om sammanhållen vård.
Lärande system enligt Donald Schön
I början av 1970-talet hade den amerikanske organisationsteoretikern Donald Schön (1930-1997) använt uttrycket learning systems om verksamheter i förändring genom chefers och personals beredskap att ifrågasätta och prova nytt. Alla i organisationen ifrågasätter och diskuterar hur organisationen fungerar, hur den skulle kunna fungera och vad man gemensamt kan göra för att åstadkomma förändringar.
Lärandet sker på områden, som kan ge helt nya förutsättningar för arbetet, till exempel digitalisering eller annan ny teknik för varu- eller tjänsteproduktion.
Berörda verksamheter ("organisationer") kan som lärande organisationer med hela eller en stor del av personalen komma på sätt att hantera förändringarna inåt och utåt.
Organisationen som enhet står alltså som subjekt för lärandet. Därför används också på engelska uttryck som the organization's learning.
Termen 'lärande system' används numera om förändringar som sker i sådana system som hälso- och sjukvården med alla dess olika inrättningar, organisationer, politiska och statliga organ.
Verksamheter lär sig genom att ledning och personal förändrar dem
Innebörden i termen lärande organisation är att det är en verksamhet som helhet som "lär sig" genom intern kunskaps- och kompetensutveckling som gör att man börjar hantera nya uppgifter eller gamla uppgifter på nytt sätt. Det sker inte genom fortbildning utan genom aktivt deltagande i förändringsprocessen.
Själva uttrycket 'lärande organisation' myntades av Chris Argyris och Donald Schön i en bok 1978 med titeln Organizational learning, a theory of action perspective.
Den femte disciplinen
Termen togs senare upp av organisationsteoretikern Peter Senge (f 1947) vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och presenterades i en bok som kom ut 1990 med titeln The Fifth Discipline: the Art and Practice of the Learning Organization (översatt till svenska med titeln "Den femte disciplinen. Den lärande organisationens konst."). Innebörden i titeln är att boken både teoretiskt och praktiskt behandlar de fem förutsättningar som krävs i en verksamhet för att den ska kunna göras till en lärande organisation – med särskild betoning på den femte förutsättningen eller förmågan: systemtänkande hos ledning och personal.
Senge knöt an till på den tiden aktuella modeller för problemlösning i grupp, teambuilding och organisatoriskt lärande.
Det krävs alltså enligt Senge att man ser verksamheten som ett system för att den ska bli lärande, det vill säga kunna bli föränderlig i takt med pågående inre och yttre nya förutsättningar för verksamheten.
De fyra övriga kompetenserna ("disciplinerna"), förutsättningarna, som måste till för att en verksamhet ska kunna fungera väl är
- personligt mästerskap hos var och en (ständig kunskaps- och kompetensutveckling),
- korrekta mentala modeller av hur verksamheten och omvärlden fungerar,
- gemensamma visioner hos ledning och personal,
- lärande i team (problemlösning i grupp).
Relaterade sökord: agilitet, Argyris, förändring, komplext adadptivt system, kunskapsöverföring, organisationell kunskap, PGSA, reflektion-i-handling, reflektiv praktik, Donald Schön, självjusterande företag, systemarketyp, systemteori.
Terminologi: Många använder felaktigt termen 'lärande organisation' (eng: learning organization) om verksamheter med ett bra utbildningsklimat och goda förutsättningar för personalen att utveckla kunskaper och kompetens.
Ordformer: På svenska förekommer de av engelskan påverkade formerna 'organisatoriskt lärande' och 'organisationellt lärande'.
["kunskapsöverföring","förändring","teambuilding","reflektiv praktik","agilitet","reflektion-i-handling","problemlösning i grupp","komplext adadptivt system","sammanhållen vård","visioner","organisationell kunskap","organisatoriskt lärande","självjusterande företag","Chris Argyris","Argyris","Donald Schön","systemteori","systemarketyp","system","PGSA"]

