Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "lärstil":
lärstil
learning style [ˈlɜ:nɪŋ staɪl]
Sätt att lära sig något, till exempel när man bedriver studier eller ska lära sig arbeta med viss typ av uppgifter.
Stil är här fråga om olika sätt att ta in information och att systematisera den till kunskap och olika sätt att öva in färdigheter och förmåga att klara viss typ av uppgifter.
Dimensioner av lärstilar
Man skiljer mellan fyra olika indelningar av lärstilar (sätt att gå tillväga vid studier, särskilt i skola eller högskola):
- efter kontexten, det vill säga situationen som man väljer när man ägnar sig åt inlärning (temperatur och belysning, sitta skönt eller vid ett arbetsbord, äta eller inte äta under lärandet, gå runt eller sitta stilla, vara hemma eller sitta på bibliotek, ha musik på, ha det helt tyst och så vidare),
- efter sinnespreferensen, det vill säga vilket sinne (syn-, hörsel- eller känsel-) som man lär bäst med (ett val som brukar betecknas med kortordet VAK, som står för visuell, auditiv och kinestetisk presentation av det man ska lära sig),
- efter sättet att bearbeta det som man tillägnar sig, det vill säga hur man söker omvandla rena fakta till överblickande och sammanhängande kunskap. Se nedan och i artiklar i detta lexikon om Kolbs inlärningsteori, djupinriktat lärande och dynamiskt lärande,
- efter sättet att använda det inlärda, det vill säga vad man tänker göra med den nyförvärvade kunskapen, till exempel att fördjupa eller vidga sitt vetande, att göra analyser och sammanställningar, att omsätta det nyinlärda i praktisk verksamhet och så vidare.
Stil och strategi
I de flesta fall avses med lärstil andra och tredje punkten, medan den första och fjärde uppfattas som lärstrategi (eng: learning strategy) eller studiestrategi (eng: study strategy, learning approach).
Lärstilsmodeller
Med lärstilar som grund kan man utforma olika lärstilsmodeller, som är en typ av lärmodeller. Kända sådana är VAK-modellen och Dunn och Dunns lärstilsmodell (eng: the Dunn and Dunn Learning Styles Model).
Sätt att arbeta med det man lär sig
Sättet att bearbeta det man håller på att sätta sig in i enligt punkt 3 brukar delas upp på fyra aspekter som alla är positivt korrelerade med personlighetsfaktorn samvetsgrannhet (eng: conscientiousness) och negativt korrelerade med personlighetsfaktorn neuroticism (eng: neuroticism):
3.a. Syntes-analys (eng: synthesis-analysis): man systematiserar materialet, ordnar i olika kategorier, typer och undergrupper
3.b. Metodisk studium (eng: methodical study): man arbetar systematiskt och målmedvetet för att fullgöra en uppgift
3.c. Faktalärande (eng: fact retention): man inriktar sig på det konstaterade i stället för att söka logik och lagbundenheter bakom fakta.
3.d. Bearbetning (eng: elaborative processing): ser nya sammanhang, kopplar nya tankar till befintlig kunskap.
Synonym: inlärningsstil.
Sensory modes of learning: Lärandet tre sinnesmodaliteter (syn, hörsel, känsel).
Annorlunda stavning: lärostil (men inte upptagen i [exturl:SAOL|https://svenska.se/tre/?sok=l%C3%A4rstil&pz=2]).
Relaterade sökord: dynamiskt minne, existentiell lärstil, femfaktormodellen, dynamiskt minne, föreställningstyp, Kolbs inlärningsteori, lärstilsmodell, lärstrategi, referensram, ytinriktat lärande, referensram, VAK.
["femfaktormodellen","taktil-kinestetisk lärstil","existentiell lärstil","djupinriktat lärande","dynamiskt lärande","lärstilsmodeller","lärstilsmodell","lärmodeller","lärstrategi","dynamiskt minne","logik","samvetsgrannhet","neuroticism","approach","Syntes-analys>>syntes","analyser","Kolbs inlärningsteori","referensram","kontexten","visuell","auditiv","kinestetisk","inlärningsstrategi","ytinriktat lärande","föreställningstyp","Dunn och Dunns lärstilsmodell","sinnesmodaliteter","VAK-modellen","Dunn och Dunns lärstilsmodell","VAK"]