Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "lindrig kognitiv funktionsnedsättning, lindrig kognitiv störning":
lindrig kognitiv funktionsnedsättning, lindrig kognitiv störning
mild neurocognitive disorder [maɪld ˌnjʊərəˈkɒɡnɪtɪv dɪsˈɔ:də], MND, mild cognitive impairment [maɪld ˈkɒɡnɪtɪv ɪmˈpɛəmənt, USA-uttal: maɪld ˈkɑːɡnətɪv ɪmˈpɛərmənt], MCI, mild neurocognitive impairment, MNCI
På engelska även: neurocognitive dysfunction.
I svensk text används ofta MCI som akronym för 'lindrig kognitiv funktionsnedsättning' och 'lindriga kognitiva symtom'. Kallas också kognitiv svikt med mera. Se slutet av denna artikel.
Det är en diagnos som avser en eller flera försvagade minnes- och tankefunktioner, uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Den kan förekomma i samband med åldrande och stress samt på grund av infektionssjukdom (till exempel HIV), skallskada eller läkemedel.
Utmärkande för personer med lindrig kognitiv funktionsnedsättning är att de klarar livets dagliga aktiviteter (ADL) enligt de kriterier som är uppställda för så kallade ADL-färdigheter men kan ha vissa uppenbara minnesluckor och ha svårt att klara mer komplexa uppgifter utan extra ansträngning eller viss hjälp.
Ordet 'lindrig' används därför att kriterierna för kognitiv sjukdom (demens) inte är uppfyllda. Det är en kognitiv svikt som personerna är fullt medvetna om och tiil stor del kan inrätta sig efter i daglig livsföring.
Olika kriterier i ICD-10, ICD-11 och DSM-5
I ICD-10 krävdes följande kriterier för att diagnosen lindrig kognitiv störning skulle sättas:
- nedsatt minnesfunktion,
- inlärningssvårigheter,
- påtagliga koncentrationssvårigheter,
- mental trötthet,
- förekomst av specifik kroppslig sjukdom.
I ICD-11 (2018) är kriterierna mer allmänt formulerade:
- subjektiv upplevelse av försämrade kognitiva funktioner
- objektivt konstaterad nedsättning på ett eller flera kognitiva områden, vilket dock inte har en avgörande inverkan på personens förmåga till att klara sig själv i daglig livsföring,
- den kognitiva funktionsnedsättningen är större än vad som förekommer vid normalt åldrande,
- problemen kan tillskrivas en sjukdom i nervsystemet, en skallskada, en infektion eller annan sjukdom som inverkar på vissa områden av hjärnan, långvarigt bruk av alkohol, droger eller mediciner,
- orsaken kan vara okänd.
Enligt DSM-5 krävs
- en av personerna själva och av personer som känner dem väl fastställd och med neuropsykologiska test belagd märkbar försämring av den kognitiva funktionsförmågan på ett eller flera av följande områden: komplex uppmärksamhet, exekutiv förmåga, inlärning och minne, språklig förmåga, psykomotorisk förmåga eller social kognition,
- bestående förmåga att självständigt klara komplexa vardagliga aktiviteter som att betala räkningar och ta läkemedel enligt givna föreskrifter men med viss ansträngning och kompensatoriska strategier.
Eventuellt förstadium till kognitiv sjukdom (demens)
Om lindrig kognitiv funktionsnedsättning övergår i påtagliga störningar i kognitiva funktioner sägs den "konvertera" (eng: convert) till kognitiv sjukdom (demens).
Psykologisk bedömning vid tecken på lindrig kognitiv funktionsnedsättning
Neuropsykologisk bedömning av eventuell lindrig kognitiv funktionsnedsättning omfattar funktioner som snabbhet/uppmärksamhet, minne/lärande (speciellt associationer mellan person och namn), exekutiv funktion, visuospatialt arbetsminne, verbala funktioner och allmän kognitiv förmåga. Svaghet eller mindre störningar i dessa funktioner kan betecknas som "lindriga kognitiva sviktsymtom".
Resultat av bedömningar inom dessa så kallade domäner (områden) av kognitiv förmåga jämförs med resultat på test av premorbid intelligens hos individen, det vill säga test som ger mått på intelligensnivå före insjuknandet, främst läsförståelse, en förmåga som inte påverkas nämnvärt av eventuell kognitiv funktionsnedsättning.
Det i hälso- och sjukvården allmänt använda testet Mini Mental State Examination, MMSE, som främst ger en bedömning av minnesförmågan anses ha för dålig sensitivitet för bedömning av lindrig kognitiv funktionsnedsättning. I stället rekommenderas Kognitiva Screeningbatteriet (KSB), med vars hjälp man eventuellt kan fånga upp tidiga tecken till vad som kan utvecklas till kognitiv sjukdom (demens), det vill säga allvarlig försämring av kognitiva funktioner.
Lindrig kognitiv funktionsnedsättning (mild neurocognitive disorder) räknas som funktionsnedsättning genom de svagheter i kognitionen som uppträder men inte som ett funktionshinder, eftersom nedsättningen inte medför oförmåga att leva ett i de flesta avseenden vanligt liv i vardagen.
Lindrig kognitiv störning, subjektiv (eng subjective cognitive impairment, SCI): subjektiva symtom med resultat på kognitiva test inom normalområdet).
Lindrig kognitiv störning, objektiv (eng objective cognitive impairment, OCI): objektiva symtom med resultat på kognitiva test under normalområdet).
Amnestisk MCI: en form av lindrig kognitiv funktionsnedsättning som i första hand påverkar minnet i form av att personen glömmer möten, tider, händelser och sådant som tidigare inte varit ett problem.
Non-amnestisk MCI: en form av lindrig kognitiv funktionsnedsättning som i första hand försämrar tänkandet och till exempel att inse konsekvenser av fattade beslut.
Relaterade sökord: intellektuell funktionsnedsättning, kognitiv svikt, kognitiv sjukdom, neurokognitiv funktionsnedsättning, åldersglömska.
Terminologi:
Kallas på svenska också lindrig neurokognitiv störning, lindrig neurokognitiv funktionsnedsättning, mild kognitiv störning, mild kognitiv svikt, kognitiv svikt, lindrig intellektuell störning, benign åldersglömska, termer som alla används om mindre störningar i kognitiva funktioner, till exempel i närminne, episodiskt minne, arbetsminne och så vidare.
["Alzheimers sjukdom","Mini Mental State Examination","Kognitiva Screeningbatteriet","neurokognitiv funktionsnedsättning","exekutiv förmåga>>exekutiv funktion","psykomotorisk förmåga","funktionsnedsättning","kognitiva funktioner","social kognition","koncentrationssvårigheter","kognitiva områden>>kognitiv domän","intellektuell funktionsnedsättning","mental trötthet","lärande","uppmärksamhet","kriterier","episodiskt minne","kognitiv svikt","Neuropsykologisk","läsförståelse","bedömningar","bedömning","verbala funktioner>>verbal förmåga","kompensatoriska strategier","åldersglömska","funktionshinder","kognitionen","sensitivitet","kognitiv svikt","minnesluckor","premorbid","uppmärksamhet","närminne","domäner","ADL-färdigheter","ADL","visuospatialt","arbetsminne","episodiskt minne","kognitiv förmåga","uppmärksamhet","exekutiv funktion","verbal","kognitiv svikt","kognitiv sjukdom","demens","ICD-10","ICD-11","DSM-5","intelligens","diagnos","minne","",""]