Det värde som människor upplever att tillvaron har för dem, alltifrån fysiskt och psykiskt välbefinnande till förmågan att ägna sig åt meningsfulla aktiviteter och verksamheter.
Sedan 1970-talet har man i välfärdsländerna lagt stor vikt vid livsinnehållet. År 1976 utnämndes till livskvalitetens år i Europa.
Livskvalitet i arbetet
Under 1970- och 1980-talen växte sig samtidigt en rörelse stark i arbetslivet: QWL movement (Quality of Work Life movement), rörelsen för livskvalitet i arbetet.
Den kom under 1980-talet att få betydelse för företagsledning och organisationsutveckling i USA.
Särskilt stor genomslagskraft fick den i Sverige, där arbetarskyddsbegreppet genom arbetsmiljölagen 1978 vidgades till begreppet arbetsmiljö, och där begreppet psykosociala miljöfaktorer kom att spela stor roll.
Problem med definition av begreppet livskvalitet
Livskvalitet är ett begrepp som syftar på de kvalitativa sidorna av människans liv i motsats till kvantitativa som livslängd och köpkraft. Det finns dock ingen enighet om vad som ska räknas till livskvalitet och vad som inte hör dit. Vilka kvaliteter som upplevs som viktiga för hög respektive låg livskvalitet bör anges när man bedömer befintlig livskvalitet och tar ställning till vilka åtgärder som skulle kunna öka den.
Logiskt felaktiga definitioner är sådana som att livskvalitet är "individens uppfattning av sin livssituation..." En 'uppfattning' är ingen kvalitet utan ett konstaterande. Kvaliteten är inte en uppfattning utan mer eller mindre goda sidor av livet, alltså kvalitativa egenskaper i ens liv.
En annan logiskt sett felaktig definition är att livskvalitet skulle vara "ett begrepp som inkluderar subjektiva värderingar av såväl positiva som negativa sidor av livet". Att det finns ett begrepp 'livskvalitet' är visserligen riktigt men kan inte definieras med att det inkluderar värderingar utan frågan är vilka fenomen som omfattas av begreppet – vad det är man värderar positivt respektive negativt.
Själva begreppet livskvalitet omfattar dels objektivt föreliggande kvaliteter som till exempel förekomst eller frånvaro av fast inkomst, nära vänner, stabil familjesituation, rik fritid, god psykisk och fysisk hälsa, dels subjektiva upplevelser av tillit, framtidstro, framgång, uppskattning från andra, lycka eller deras motsatser.
Positiv och negativ affektivitet är sådant som kan räknas till begreppet livskvalitet, positiv eller negativ.
Det går att göra en samlad bedömning av dels objektiva faktorer som har med livskvalitet att göra, dels subjektivt upplevt välbefinnande och lycka. Sådana sammanfattande summeringar eller totalbedömningar har samma svagheter som medelvärden i testprotokoll.
Hälsorelaterad livskvalitet (eng: health-related quality of life, HRQoL, HRQOL): Påverkan på livskvaliteten av hälsotillståndet. God hälsa är en faktor som ökar livskvaliteten, dålig hälsa försämrar den.
Relaterade sökord: arbetsvälbefinnande, carpe vitam, eudaimoni, EUROQOL GROUP, hälsorelaterad kapabilitetsmodellen, livskvalitet, kvalitetsjusterade levnadsår (QALY), livskvalitetsmätning, livstillfredsställelse, lycka.
["kvalitetsvägd livslängd","livskvalitetsmätning","carpe vitam","QWL movement","kapabilitetsmodellen","organisationsutveckling","hälsorelaterad livskvalitet","livstillfredsställelse","arbetsvälbefinnande","Kvaliteten","kvalitativa","psykosocial","eudaimoni","EUROQOL GROUP","lycka","definitioner","definition","affektivitet","kvalitetsjusterade levnadsår","begreppet"]