Ett centralt begrepp i den typ av pedagogik, psykoterapi, coaching och mentorskap som sätter den talande i centrum och syftar till att stimulera deras kreativitet och naturliga nyfikenhet. Det gäller för lärare, handledare, psykoterapeuter, rådgivare, coacher och mentorer att lyssna in och ta till sig hur de lärande resonerar, vad de känner och vill.
Man skiljer mellan olika typer, nivåer och grader av aktivt lyssnande eller djuplyssnande eller som det också kallas uppmärksamt lyssnande.
På den första nivån fattar man vad andra menar med det som de säger och kan återge det.
På mellannivån både fattar och tolkar man så att man kan sammanfatta och formulera med andra ord vad andra säger.
På den högsta nivån känner man att man kommer in i de andras situation och innan de hinner fortsätta sin berättelse eller framställning har förstått i vilken riktning den kommer att gå.
Lyssnaren är på nivå 2 och 3 även uppmärksam på hur egna formuleringar uppfattas och tas upp av samtalspartnern. Nivå 3 betecknas av många som "globalt lyssnande", "genuint lyssnande" (eng: genuine listening) eller djuplyssnande (eng: deep listening) därför att det innefattar vad andra uttrycker inte bara med ord utan också med sitt tonfall, minspel och kroppsspråk. Det kan röra sig starka känslor som väcks av andras påståenden eller sätt att resonera. Med djuplyssnande kan man också identifiera andras grundläggande värderingar och mentala modeller.
Som en särskild typ av lyssnande betraktas lyssnandet på vad ens inre ger uttryck för i drömmar, fantasier och infall, till exempel i skapande arbete.
Relaterade sökord: aktivt lyssnande, Carl Rogers, Tim Gallwey, Laura Whitworth.
["pedagogik","aktivt lyssnande","psykoterapi","coaching","mentorskap","handledare","Carl Rogers","Tim Gallwey","Laura Whitworth","värderingar","mentala modeller","kroppsspråk"]