Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "mål, syfte":
mål, syfte
goal [gəʊl], objective [əbˈdʒɛktɪv], target [ˈtɑ:gɪt]
'Mål' är vad man vill uppnå, slutpunkt i en förändringsprocess.
'Syfte' är vad man vill vinna med att uppnå uppställda mål.
Oklarhet i ordet mål
Ordet mål används inte bara om klart formulerade mål att uppnå (förändrat tillstånd i förhållande till ett nuläge) utan också om
mål att bli bättre på något, att ha en god hälsa, att få ökad kunskap om något och så vidare, där 'mål' är lika med 'strävan', 'inriktning',
mål att återge en händelse korrekt i alla detaljer, där 'mål' är lika med 'krav'.
målgrupp och målpopulation, en betydelse som ordet fått från engelskans bruk av ordet target (target group, target population) i betydelsen "någon eller något som man riktar en viss åtgärd mot" (ej upptagen innebörd av ordet target i skollexikon).
Ett sätt att skapa klarhet i vad man egentligen menar är att skilja mellan mål och syfte (eng: objective, goal respektive aim, pupose), mellan mål att uppnå och vad man vill vinna med att nå målen.
Mål att uppnå
Om uppställda mål är någorlunda väl preciserade är det fråga om mål att uppnå.
I skola och utbildning kan det röra sig om att kunna återge eller känna igen innehållet i föreläsningar och kursböcker och att visa upp förvärv av nya färdigheter, till exempel att beräkna ytan på en cirkel med given omkrets eller i psykologisk verksamhet att göra en beteendeanalys som avser en persons sociala fobi.
Måluppfyllelse (att uppställda mål har nåtts) går i vissa fall att fastställa i absoluta termer (antingen har förändring skett så att målet nåtts eller inte), i regel dock i relativa termer (man har nått målet mer eller mindre bra).
Mål i denna betydelse är preciserade, som att kunna återge multiplikationstabellen rent automatiskt eller att kunna lösa ekvationer.
Inriktningsmål
Inriktningsmål är mer obestämda som att bli bättre i engelska, att bli mer förtrogen med något, till exempel med miljöfrågor, med coaching och mentorskap, med att använda en viss teori och metod för undervisning eller terapi. Här finns inga absoluta mått; man närmar sig mer och mer specialistens och expertens kunskap och kunnande. Det finns heller inte någon bestämd måluppfyllelse.
Även som specialist och expert kan man känna att man behöver ytterligare fördjupning och vidgning av förståelse och förmåga. Kunskap och teknisk skicklighet befinner sig i utveckling hos människor som har inriktningen att bli mer och mer insatta i något.
Inom varje sådant område som man vill bli mer bekant med, kan man uppställa preciserade mål att nå.
Syfte
Syftet med en aktivitet är vad man hoppas vinna med den.
Syftet med att studera juridik kan vara att bli advokat eller domare eller något helt annat som att bli lärare i en juristutbildning.
Syftet med att nå målet att få en anställning kan vara att få råd att köpa en bostad och kunna bo där.
Syftet med att lära sig multiplikationstabellen kan vara att det underlättar uträkningar i alla möjliga sammanhang.
Målområde
1. I fotboll området i en ruta vid målet, där målvakten får ta bollen med händerna (eng: goal area).
2. I hälso- och sjukvården är målområde ett område som i dagligt arbete kan bli föremål för målsättning. Personal kan i den egna verksamheten ställa upp mer eller mindre konkreta och preciserade mål för hur den vård som ges på kliniken eller i vårdcentralen ska bli jämlik, lättillgänglig, säker, individanpassad, kunskapsbaserad och effektiv. Målen bildar tillsammans en målbild.
Målsättning (eng: objective): fastställande av vad man vill uppnå i visst avseende, en målbild.
Delmål (eng: intermediate goal): Ett av flera mål som ingår i ett mer övergripande mål som att med godkänt betyg gå igenom ett antal kurser vilka ingår i en utbildning som helhet.
Direkta mål, närliggande mål (eng: main targets): Vad man i första hand vill uppnå med pågående insats eller arbete som till exempel att avlägga en examen.
Slutmål, följdmål (eng: stretch targets, stretch goals): Vad man ytterst vill uppnå, till exempel att med examen som grund få ett jobb.
Relaterade sökord:
effektmål, kompetens, målarkitektur, målbeteende, målbeskrivning, målbild, målbeskrivning, målpopulation, målrationalitet, målstyrning, måltillstånd, process, processinriktad, target disorder.
Stavning: strech targets, strech goals är vanliga felstavningar av strecht targets, stretcht goals.
Exempel på hopblandning av mål och syfte:
"Målet med omställningen av hälso- och sjukvården är att patienten får en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan." (Regeringens proposition 2019/20:164, Förord.) Det är själva omställningen av vården som är det egentliga målet vars syfte är att alla ska få en god och nära vård.
Utbildningspolitisk ideologi: Man styr de lärandes kunskap och uppfattningar när man fastställer mål för en utbildning eller kurs (enligt de styrande politikernas syften). Man ger de lärande ett utrymme av frihet att själva bilda sig uppfattningar när man anger syftena med en utbildning eller kurs. Man ger de lärande fullt ansvar för deras lärande om de själva får sätta sig in i kunskap på angivna eller självvalda områden. Så var det i fria universitetsstudier i filosofisk fakultet före utbildningsreformerna i slutet av 1900-talet. Mer om detta finns i artikeln i detta lexikon om utbildningsfilosofi.
Engelskspråkiga termer
På engelska gäller som huvudregel nedanstående skillnader i användning av orden target, objective och goal och följande olika betydelse som ordet target kan ha.
A. Target som substantiv:
1. ett allmänt accepterat eller av ledningen angivet mål som ska nås.
2. allmän beteckning på något eller någon som man riktar sig till som i frasen target person (ofta förenklat till the target): person man vänder sig till, exempelvis vid självexponering, target of one's caring: den som är föremål för ens omvårdnad/vård), target disorder: den funktionsstörning som en undersökning eller behandling gäller. En produkt (vara eller tjänst) utformas i regel med tanke på en viss målgrupp i betydelsen tänkbara användare, utnyttjare.
B. Target som verb:
1. att göra något till mål för till exempel behandling som i följande formuleringar: coping strategies that target solving current problems (copingstrategier inriktade på att lösa aktuella problem),
2. att inrikta en åtgärd mot ett område av typen motion, kognitiv förmåga och så vidare: exercise, diet, and cognitive training (insats med inriktning på motion, kosthållning och kognitiv träning, så kallad målinriktad behandling, eng: targeted treatment),
3. att ha en allmän inriktning på att inskrida (eng: intervention targeting).
B. Targeted som attribut:
Targeted efforts: målstyrda satsningar, målfokuserade åtgärder.
Target problem: Problem som man ska ta itu med, behandla med psykoterapi eller liknande.
Targeted interventions: åtgärder fokuserade på.
C. Orden objective, object och goal:
objective: ofta synonymt med target men också använt om individuella mål som man ställer upp för sig. För verksamhetsmål används vanligen ordet objectives som i management by objectives. De kallas också resultatmål: outcome objectives.
object: syfte, samma som purpose.
goal: allmänt hållet, långsiktigt mål.
objective function, goal function: målfunktion i ett datorprogram som gör att datorn kan utföra operationer som leder till önskat mål, till exempel maximal nytta av viss handling eller visst uppnått tillstånd; den blir i så fall en nyttofunktion (eng: utility function).
["målbeskrivning","målstyrning","processinriktad","beteendeanalys","målarkitektur","målpopulation","måltillstånd","kognitiv förmåga","utbildningsfilosofi","sociala fobi","kunskap","kunnande","område","förståelse","målbild","process","kompetens","effektmål","målbeteende","målrationalitet","coaching och mentorskap","coping","target disorder","strategies","teori","metod","målbild"]