Att känna på sig vad som sant och falskt, rätt och fel, klokt och oklokt i en viss situation.
Många psykologer jämställer magkänsla och intuition. Men man kan göra den skillnaden mellan dem att magkänslan är en emotionell upplevelse i motsats till intuition som är en kognitiv eller intellektuell insikt som man får utan att behöva granska, jämföra och sammanställa fakta om det man intuitivt blir klar över.
Man kan också göra en skarp skillnad mellan magkänsla och thinslicing (eller thinslicening, försvenskning av eng: thin-slicing), att uppfatta, känna igen, bedöma och förhålla sig till något på grundval av några tunna skivor av den situation, person eller händelse som man står inför. Intuition och fingertoppskänsla fungerar på ett liknande sätt. Man använder omedvetet mängder av lagrad erfarenhet av tidigare liknande situationer och kommer därför snabbt till en form av insikt som ofta är mer korrekt än logiskt och medvetet tänkande.
Att använda begränsad information kan fungera bra, speciellt om man är klar över de fallgropar som man lätt faller i när man inte söker fullständig information. Att göra sig beroende av fullständig information gör dock all aktivitet tidsödande och i längden hindrande för effektiv verksamhet, så kallad 'analys-paralys' (eng: analysis paralysis, paralysis of analysis), om man inte som expert på ett område på ett icke-medvetet sätt snabbt kan ta in och kognitivt bearbeta stora mängder av information.
Mönsterigenkänning (eng: pattern recognition) kommer psykologiskt nära thinslicing (den kognitiva sidan), medan intuition i en av sina betydelser kommer närmare förmågan att ta in och bearbeta stora mängder information i en enda blick (utan thinslicing).
Relaterade sökord: adaptiva omedvetna, Gendlins fokuseringsteknik, gut reaction, inre kompass, intuition, klinisk blick, mönsterigenkänning.
["adaptiva omedvetna","intuition","Intuition","omedvetet","gut reaction","inre kompass","Gendlins fokuseringsteknik","Mönsterigenkänning","mönsterigenkänning","thinslicing","konativ","klinisk blick"]