

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "management":
management
management [ˈmænɪdʒmənt], mgmt, mgt
Management är ett engelskspråkig term för skötsel, ofta i betydelsen ledning och administration av företag men ofta också i grundbetydelsen 'hantering'. (Se nedan om ordets etymologi.)
När management står ensamt betyder det antingen företagsledning, verksamhetsledning eller 'hanterande' av något och är då liktydigt med engelskans handling.
Termer där management ingår
I engelskspråkiga uttryck som change management finns det både en betydelse av hantering och ledning av förändringen. Svenskspråkiga termer som förändringsarbete, förändringshantering och förändringsledning, som alla är översättningar av change management, läses i de flesta fall bäst som ”organisation och ledning av förändringsarbete (i en verksamhet)”. Uttryck som to enable organizational change management läses som "att möjliggöra genomförandet av organisationsförändring".
Management training: 1. Ledarskapsutbildning, chefsutbildning, 2. Träning i viss typ av vilken förmåga som helst, till exempel att kunna fungera som förälder; parent management training är en management training för föräldrar, det vill säga "utbildning i föräldraskap".
Quality management. Kvalitetsarbete, det vill säga allt det man gör för att förbättra kvalitet på tjänster och varor samt bibehålla uppnådd hög kvalitet. På svenska, genom felaktig översättning av management, i många sammanhang kallad "kvalitetsledning" eller "kvalitetsledning", ord som kan förväxlas med ordet kvalitetsledarskap. Termen vanlig i slutet av 1900-talet.
Quality management system, QMS: alla de anordningar och funktioner som behövs för planering av kvalitetsbedömning, utvärderingar, kvalitetsförbättring och kontinuerlig uppföljning samt dokumentation av planer och vidtagna åtgärder. Termen var vanlig i slutet av 1900-talet.
Total quality management (TQM): Kvalitetsarbete som inkluderar alla led i framställning av en produkt eller förberedelse och genomförande av en tjänst genom att involvera all personal i kvalitetsmedvetande, i många versioner även kunderna eller klienterna. (Mer om kundsamverkan finns under sökordet samskapande).
TQM var ett begrepp och en strategi för kvalitetssäkring som utvecklades av den amerikanske organisationskonsulten Edwards Deming [ˈɛdwədz dɛmɪŋ] (1900-1993) årtiondena efter andra världskriget. Som allmän strategi brukar den kallas TQM-filosofin. Den omnämns numera sällan
Ordet management har har som i felöversättningar av typen "kvalitetsstyrning", "kvalitetsledning" inte med ledarskap eller styrning att göra utan står för 'hantering' av kvalitetsarbetet. Där ingår också hur man organiserar och underhåller det.
I slutet av 1980-talet startade ett arbete i USA med att testa om industrins TQM-metoder också kunde fungerar inom hälso- och sjukvården. Det visade sig att TQM var ett användbart sätt att arbeta även inom vården och har anammats i flera andra länder, även i Sverige.
För att betona ledningsaspekten lanserades i USA:s flotta termen total quality leadership (TQL), på svenska kvalitetsledarskap.
En term som management development avser utveckling av organisation och ledning av en verksamhet och en term som time management lika entydigt om hantering av tid, det vill säga tidsplanering.
Mangement style: ledarstil, till exempel att styra med order och föreskrifter eller att leda genom att ge uppdrag. Mer information finns i artikeln i detta lexikon om ledarstil.
Läkares eller psykologers (och psykoterapeuters) omhändertagande av patienter i fråga om bedömning och åtgärder kallas på engelska patient management, ett uttryck som svarar mot det svenska uttrycket 'handläggning av patienter'. Det återspeglar ett föråldrat sätt att se på samspelet mellan läkare och vårdsökande. Det kan också användas om 'patientarbete' och syftar då på den delen av vården som gäller direktkontakt med individuella vårdsökande. Tillsammans kommer numera läkare och annan vårdpersonal och patienter överens om em management plan, en handlingsplan i form av en individuell vårdplan för varje patient, vilket innebär att de gemensamt gör upp planer för hur patientens besvär ska kunna lindras eller botas.
I psykiatrin används termen pain management (på svenska 'smärthantering') om olika sätt att hjälpa patienter att komma till rätta med ihållande smärta. En motsvarande term för val av allsidiga åtgärder, till exempel hjälp med förändring av levnadsvanor och livsstil, är disease management ("sjukdomshantering").
Management plan är ett uttryck som används i hälso- och sjukvården om den handlingsplan eller åtgärdsplan som görs upp för en persons återvinnande av hälsa.
Talent management som är en term som från sekelskiftet 2000 används allt mer i företagens HR-avdelningar om den inriktning som de har på att anskaffa, utbilda och vidmakthålla rätt kompetens på alla nivåer i verksamheten. Åtgärderna bildar ett helt system som tillsammans kallas Talent management system.
Begreppet talent management har på det sättet kommit att i stor utsträckning ersätta begreppet kompetensutveckling (som hade stor spridning de sista årtiondena av 1900-talet) men avser delvis något annat, nämligen utveckling av hela företagets kompetens via de enskilda medarbetarnas kompetensutveckling. Det finns också en bibetydelse av att det är fråga om utveckling av befintlig medfödd "talang", inte att de på kurser tillägnar sig nya kunskaper och färdigheter.
Talent management används oöversatt på svenska.
Managementkoncept (eng: management concept): Managementbegrepp. Vad man menar med 'management', vad man lägger i det ordet, till exempel verksamhetsledning, hantering, sätt att ta itu med något och så vidare.
Managementfilosofi (eng: management philosophy): Allmänna principer för hur en verksamhet bäst bör organiseras, ledas och bedrivas.
Task manager: 1. Uppgiftshanterare. En funktion i en dator eller mobil som gör att man kan utföra vissa uppgifter, till exempel att hantera alla de lösenord som man kommit på efterhand och inte längre kan hålla reda på själv, en lösenordshanterare (eng: a password manager, security accounts manager, security account manager, SAM).
2. Aktivitetshanteraren, ett fönster i Windows som ger användarna direktkontroll av datorn: man ser vilka program och processer som är aktiva, hur mycket minne och processorkapacitet de tar upp samt den totala belastningen på processor och minne. ([exturl:IT-ord|https://it-ord.idg.se/ord/aktivitetshanteraren/].)
Relaterade sökord: case management, förändringsledning, kunskapshantering, kunskapsstyrning, managementforskning, managerialism, manipulation, målstyrning, new public management, organisationsteori, personcentrerad, stresskontroll, taylorism, TMS.
Ordformer:
Verb: manage, manages, managing, managed.
På svenska används i forskningsrapporter och offentliga utredningar verbet managera (eng: manage) ' sköta', 'hantera' som i uttrycket 'styra och managera', vilket författarna till dessa texter kanske tycker låter mer vetenskapligt än frasen 'styra och ställa'.
Person: manager, plural: managers, på engelska: 'direktör', 'chef', förbundskapten', 'impressario', på svenska: ekonomisk turnéledare till exempel för artister, impressario (person som har hand om artisters och idrottares affärer och framträdanden).
Kortord på engelska: .mgt, mgmt, mgmt., Mgmt., mng't.
Etymologi: Ordet 'management' går tillbaka på latinets manus {uttal: mann´uss} 'hand'; i fornitalienskan gjort till verbform: maneggiare {uttal: mannedjiarr´e}, ett ord använt i betydelsen 'hantera hästar', 'rida in hästar', med koppling till det franska ordet manège 'inridning av hästar', 'ridhus' och senare till det ord som används på svenska: manège i betydelsen 'ridbana på cirkusarena'.
["kvalitetsledarskap","förändringsledning","time management","Kvalitetsarbete","manipulation","kunskapsstyrning","handling","kunskapshantering","vårdplan","personcentrerad","parent management training","case management","HR-avdelningar>>HR","kvalitetsledarskap","managementforskning","målstyrning","managerialism","samskapande","new public management","organisationsteori","stresskontroll","taylorism","talang","TMS","HR","kompetensutveckling","ledarstil","strategi","kvalitetssäkring"]

