1. Massans psykologi i betydelsen påverkanseffekter när en större ansamling människor dras med i ett för alla gemensamt sätt att uppleva, känna, inrikta sig och agera.
Fransmannen Gustave Le Bon (1841-1931), en fransk socialpsykolog, vars banbrytande studie, Massans psykologi, var ett av de första betydande verken i ämnet socialpsykologi. "Massans psykologi" publicerades för första gången 1895 (Psychologie des Foules, svensk översättning 1912, nyöversättning 2016).
I sin analys hävdar Le Bon att individen i ”massan” ger upp sin självmedvetenhet och agerar mer utifrån oförnuft och impulser än utifrån rationellt tänkande.
Le Bon noterade att ”massan” har flera karaktäristiska drag, så som impulsivitet, häftiga känsloutbrott, oförmåga att göra objektiva bedömningar och avsaknad av kritiskt tänkande. Det finns enligt le Bon tidlösa kännetecknen för ”massan”, dess känslor och moral, idéer och resonemang, makt och åsikter. Vidare konstaterade han att personer som befinner sig i en folkmassa i affekt kommer i något som liknas vid ett hypnotiskt tillstånd.
2. Massans psykologi. Beteckning på ämnet om psykologisk forskning och teoribildning om hur människor reagerar när de befinner sig i en folkmassa, samt teknik att leda eller handskas med folkmassor.
3. Om påverkan sker via medier eller ryktesspridning på sådant sätt att människors omdöme och kritiska förmåga helt eller delvis sätts ur spel, är det fråga om massuggestion. Modets växlingar är en fråga om masspsykologi i denna användning av ordet.
Relaterade sökord: flockbeteende, grupptänkande, lydnad, masshysteri, masspsykos, mode, panik, social identitet, Zimbardos fängelseexperiment.
["Gustave Le Bon","massuggestion","masshysteri","Modets","mode","flockbeteende","grupptänkande","lydnad","masspsykos","panik","social identitet","Zimbardos fängelseexperiment",""]