Vara medverkande och engagerad i en aktivitet.
Ordet används i hälso- och sjukvården om patienter som medskapare i bedömning och åtgärder: "Personen är en aktiv part i att medskapa sin vård utifrån aktuella behov, förutsättningar och preferenser." ([exturl:SOU 2019:29. God och nära vård. Vård i samverkan|https://www.regeringen.se/49c319/contentassets/3fcc1ab1b26b47bb9580c94c63456b1d/god-och-nara-vard-sou-2019-29.pdf], s 34.)
Det sammanfattas i begrepp som hög grad av 'patientinvolvering' (efter olika personers möjligheter och behov).
Under 2020-talet ersätts 2010-talets inriktning på kunskapsstyrning med en inriktning på de vårdsökande som medskapare. För mer information om denna förändring, [exturl:klicka här|https://skr.se/halsasjukvard/kunskapsstodvardochbehandling/primarvardnaravard.6250.html].
Förväxlingsbar term: concreate = att skapa samtidigt.
Terminologi: Ordet 'samskapa' används om samverkan och ömsesidighet. Ordet 'medskapa' används om medverkan, medinflytande i utförandet.
Relaterade sökord: empowerment, fast vårdkontakt, kollaborativt lärande, nära vård, participativ, patientcentrerad, personcentrerad, relationellt lärande, samskapande.
Etymologi: Det engelska ordet cocreation är bildat på den latinska förstavelsen co- (con-) 'med' och substantivet creatio {uttal: krea´tiå} 'skapande', 'åstadkommande'. Det svenska ordet 'kreation' i betydelsen 'modeskapelse' är från början av 1900-talet.
Ordformer:
Person: medskapare (eng: cocreator, co-creator, joint creator): deltagare i medskapande.
Verb: medskapa (eng: cocreate, co-create).
["fast vårdkontakt","kollaborativt lärande","meningsskapande","relationellt lärande","samskapande","empowerment","nära vård","participativ","personcentrerad","patientcentrerad","kunskapsstyrning","samskapa>>samskapande"]