1. theory of mind, ToM, 2. philosophy of mind, PoM.
1. Eng: theory of mind, ToM. Uppfattning om andra varelsers medvetande, reflektion om att både man själv och andra har samma typ av medvetande. Termen theory of mind i denna betydelse infördes 1978 av de amerikanska psykologerna David Premack och Guy Woodruff i en artikel där de frågade sig om schimpanser har en uppfattning (theory) om att de andra i flocken har ett medvetande liksom de själva.
Termen theory of mind blev allmänt spridd i samband med en teori om att autism och autismliknande tillstånd kunde ha sin grund i oförmåga att uppfatta andra som varelser med medvetande, så kallad mind-blindness.
En nyare term för denna förmåga till inlevelse är mentalisering.
Förmåga till mentalisering är en central del av barnets kognitiva utveckling. Den har blivit föremål för mycket forskning sedan 1980-talet. Den har bland annat visat att det tycks ske en viktig förändring i barns psykologiska förståelse i 4-årsåldern. Innan dess uppfattar de visserligen att andra människor agerar utifrån sina egna känslor och önskningar, men inte att de agerar också utifrån inre föreställningar (mentala representationer) av omvärlden. I 4-årsåldern blir barnet förmöget att förstå detta.
Forskning har visat att barn som lider av svår autism inte genomgår någon sådan utveckling, medan många barn med lindrigare grader av autism och flera som har Aspergers syndrom klarar test på hur de upplever andras medvetande.
2. Medvetandefilosofi (eng: philosophy of mind, PoM). Teori om medvetandets natur, dess förhållande till kropp och nervsystem.
Relaterade sökord: anknytning, medvetande, mentalisering, mental träning, social kognition.
["anknytning","mentalisering","kognitiva","autism","mentala representationer","medvetandefilosofi","medvetande","mentalisering","Aspergers syndrom","mental träning","social kognition","Medvetandefilosofi"]