Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "mentalism":
mentalism
mentalism [ˈmɛntəlɪzm]
1. (På engelska i denna betydelse även: mentalistic theory, mentalist theory, mentalism theory.)
En mentalistisk modell för beteendevetenskaplig teoribildning och forskning ser psykiska fenomen av typen tankar, känslor, motiv och attityder som något som styr vårt yttre beteende och att man kan förklara människors (och även djurs) sätt att agera och reagera utifrån deras såväl medvetna som omedvetna föreställningar, sinnesintryck, fantasier, attityder, motiv och känslor.
Enligt en del företrädare för denna uppfattning är psykiska fenomen en verklighet i sig själv på en högre nivå än de nervfysiologiska processer i hjärnan som är en förutsättning för att de ska uppkomma. De använder uttryck som Min hjärna frambringar mitt medvetande (eng: My brain generates my mind) eller teorin om ett medvetande som uppstår ur hjärnan (eng: the concept of a mind emerging from the brain).
Tanken i denna så kallade 'biokognitiva modell' (eng: the biocognitive model) av sambandet mellan kropp och själ är att liksom den levande cellen uppkommit som en ny typ av verklighet i jämförelse med de molekyler som den är bildad av, så är också psyket en ny typ av verklighet med egna sätt att fungera i jämförelse med hjärnan som är rent fysiologisk men ändå helt beroende av att genereras kontinuerligt av hjärnans aktivitet. Det en form av dualism som kallas naturdualism (eng: natural dualism).
Behaviorismens kritik av mentalism
Företrädare för den klassiska behaviorismen avvisade all mentalism. De var helt inriktade på statistiska samband mellan stimuli i miljön och responser hos individen.
Mentalism betraktades i radikal behaviorism som en nutida form av vidskepelse. Själva ordet 'mentalism' fick en starkt negativ klang i till exempel böcker och artiklar skrivna av B.F. Skinner (1904-1990).
Modifierad syn på mentala fenomen i kognitiv behaviorism
I de flesta former av kognitiv behaviorism och kognitiv beteendeterapi godtar och använder man psykiska fenomen av typen tankar och känslor i teoribildning och praktisk tillämpning. Men flertalet företrädare för dessa former av psykologi avvisar samtidigt teorin om att det skulle röra sig om en särskild, högre form av verklighet. I stället betraktas de psykiska fenomenen som en yttring av nervfysiologiska processer.
Relaterade sökord: behaviorism, fysiskt symbolsystem, fenomenologi, kognitivism, kropp och själ, medvetande.
2. Ordet mentalism används också om en form av trolleri där så kallade mentalister simulerar övernaturliga fenomen såsom tankeläsning, psykokinesi, förutsägelser, klärvoajans och tankekontroll, fenomen som på ett mer seriöst sätt behandlas inom parapsykologin. Skickligheten hos många mentalister är så stor att det även för tränade bedömare kan vara svårt att skilja deras illusionsnummer från vad som kan förefalla vara verklig tankeläsning och psykisk påverkan på fysiska föremål.
3. På engelska enbart: Stark ovilja mot eller starka obehagskänslor inför personer som uppfattas som psykiskt avvikande, liktydigt med psykofobi i en av detta ords betydelser. Engelskspråkiga synonymer: sanism, psychophobia.
Mentalistisk psykiatri (eng: mentalist psychiatry): Sådan psykiatri som söker förklaringar till psykisk ohälsa i människors psykiska processer, medvetna och omedvetna, och inte ser neurovetenskaplig forskning som något som kan hjälpa psykiatrer att ställa diagnos eller behandla psykiatriska tillstånd, om inte ohälsan är av typiskt neurologisk natur.
Ordformer:
Adjektiv: mentalistisk, mentalistiska, mentalistiskt (eng: mentalistic, mentalist).
Adverb: mentalistiskt (eng: mentalistically).
Person: utövare av mentalism i betydelse 2: mentalist, plural: mentalister (eng: mentalist, plural: mentalists).
["medvetande","radikal behaviorism","beteendevetenskaplig","nervfysiologiska","psykiska","forskning","omedvetna","tankar","känslor","motiv","attityder","föreställningar","sinnesintryck","fantasier","begrepp","stimuli","responser","B. F. Skinner","behaviorism","fysiskt symbolsystem","psykokinesi","teoribildning","kognitivism","klärvoajans","tankekontroll","modell","fenomenologi","kognitiv beteendeterapi","statistiska","tankeläsning","parapsykologin","medvetande","parapsykologi","behaviorismen","kropp och själ","beteende"]