

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "mentorskap":
mentorskap
mentorship [ˈmɛntəʃɪp], mentoring [ˈmɛntərɪŋ]
Ett mentorskap är ett åtagande att stå till förfogande för en person eller grupp med synpunkter och erfarenhet i samtal som gäller personens eller gruppens arbete, livssituation eller lärande. Mentorskap kräver förmåga att lyssna in vad andra menar med vad de ger uttryck för i formuleringar, tonfall, minspel och kroppsspel. Uppgiften är att hjälpa andra att reflektera och själva komma fram till ökad klarhet över sin situation och de utmaningar som de ställs inför.
Ordet används även i betydelser som ligger nära vägledning och handledning.
Mentorskap annorlunda än coaching
Mentorskap skiljer sig från coaching. Mentorn är förebild för dem som lär. En coach tränar de lärande att utvecklas på egna villkor och med egna förebilder. En mentor är i första hand expert på sitt område medan en coach i första hand är expert på metoder att få andra att våga och vilja komma vidare i sin utveckling.
Skillnaden mellan coach och mentor kan dock i många sammanhang vara svår att precisera. Därför används i Storbritannien ofta ordsammanställningar som coach/mentor och coach/mentoring (coach mentoring) och liknande. Man kan då säga att det är mera rollen och uppgiften som skiljer än själva metoden. En coach står till förfogande för att träna en annan person (ordets grundbetydelse från slutet av 1800-talet) att utveckla sina egna anlag och gör detta i princip på den andres villkor. En mentor står till förfogande för att dela med sig av sitt kunnande och sin erfarenhet och fungerar därmed i princip på mentorns egna villkor.
Att ha en mentor
Den som har en mentor kallas vanligen adept, i USA protégé (beskyddad, på svenska stavat protegé) och mera allmänt apprentice. Den internationella engelskspråkiga termen för "adept" i det här sammanhanget är numera mentee eller mentoree.
Ömsesidigt mentorskap
Ömsesidigt mentorskap (eng: reciprocal mentoring, mutual mentoring) är när två personer båda med gedigen erfarenhet av sitt område är mentorer till varandra. De kan vara lika eller olika i fråga om ålder, kön, ställning, specialitet med mera.
Korsande mentorskap (eng: cross-mentoring) är två eller flera personer från olika områden, med olika social ställning eller olika etnicitet och så vidare har en mentorsrelation till varandra och genom sin olika bakgrund berikar varandras tänkande och lever sig in i varandras värderingar. (Se under mångfald.)
Omvänt mentorskap
(På engelska: reverse mentorship, reverse mentoring, inverse mentorhip, inverse mentoring)
Magin i ordet 'mentor'
Det finns en viss magi i begreppet mentor (se under arketyp), eftersom den förste av det här slaget var Mentor, en person åt vilken Odysseus anförtrodde fostran av sin son Telemachos {uttal: tele´mackåss}.
Den verkliga mentorn var emellertid gudinnan Athena som framträdde i Mentors gestalt. Ett kungabarn kunde inte ha en vanlig dödlig som sin rådgivare och förebild.
I begreppet mentor ingår fortfarande något av detta att sitta inne med en särskild, personligt buren kunskap och insikt. Det är alltså inte fråga om överföring av viss kunskap från mentor till adept, Mentorn delar med sig i dialogform av sin erfarenhet och sitt vetande, även sin "vishet" (eng: wisdom) i fråga om sitt sätt att förhålla sig till denna erfarenhet och detta vetande. Adepten tar till sig allt detta genom att lyssna, fråga, ifrågasätta och se det ur sitt eget perspektiv.
Senior advisor
Om en sådan rådgivare med lång erfarenhet på sitt område blir rådgivare till en högt uppsatt person i samhälle eller företagsvärld har man infört benämningen senior advisor [ˌsiːniə ədˈvaɪzə(r)].
Uttrycket används nu mer allmänt i olika typer av mentorprogram. Mer information finns i artikeln i detta lexikon om ordet 'mentor'.
Mentorprogram
Ordet mentor kan användas i en mängd andra sammanhang som när man i ett mentorprogram i en skola eller utbildning använder äldre elever för att i grupp eller individuellt hjälpa yngre elever, på engelska kallad peer mentoring (kamrater som mentorer) och i företag för introduktion av nyanställda, där man också kan ha peer mentoring i form av arbetskamrater som hjälper de nya till rätta.
Mentorssamtal kan ingå i en coachingprocess med syfte att vidga perspektiven och se situationer och händelser ur olika synvinklar.
En chef eller expert, som utses till mentor för en som är ny på området, kan fungera som den senares mentor i syfte att hjälpa denne med kompetensutveckling.
Det svenska företagsprogrammet Mentor (med stort M) avdelar personal för att fungera som mentorer till elever i gymnasieskolan.
Mer information om hur orden coach, coaching, mentor och mentorskap fått sina olika betydelser, finns i artikeln i detta lexikon om coaching och mentorskap, definitioner av orden.
Relaterade sökord: coachande förhållningssätt, filosofisk rådgivning, mentorsprogram, mentorssamtal, open space, psykologisk rådgivning, självstyrt lärande, 70-20-10-modellen för lärande och utveckling.
Stavning: Ordet mentorprogram skrivs även (språkligt mer korrekt men mera ovanligt) med två 's': mentorsprogram.
["karriärcoaching","vägledning","handledning","coaching och mentorskap, definitioner av orden","filosofisk rådgivning","mentorsprogram","mentorssamtal","psykologisk rådgivning","coachande förhållningssätt","coaching","mentorsprogram","mångfald","värdering","perspektiv","open space","självstyrt lärande","lyssna>>aktivt lyssnande","arketyp","70-20-10-modellen för lärande och utveckling"]

