

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "migrationspsykologi, migrationens psykologi":
migrationspsykologi, migrationens psykologi
psychology of migration [saɪˈkɒlədʒi əv maɪˈɡreɪʃn], migration psychology [maɪˈɡreɪʃn saɪˈkɒlədʒi]
1. Migrationspsykologi
En av psykologins grenar med inriktning på migranter (invandrare, flyktingar, i annat land tillfälligt anställda, nyanlända immigranter, etablerade immigranter och så vidare) och deras sätt att uppleva och uppfatta sin situation, sitt ursprungliga hemland, olika sidor av det nya landet, den egna identiteten, de sociala kontakterna, egna och andras värderingar, synsätt och attityder, psykiska problem, eget lärande och egen utbildning med mera.
I migrationspsykologi ingår utveckling av metoder att hjälpa migranter att finna sig till rätta i sin situation, att stödja dem i fråga om psykiska och sociala problem, att utforma metoder för undervisning och utbildning samt för psykoterapeutiska insatser till exempel för migranter med PTSD.
2. Migrationens psykologi, migrationspsykologi
Teori och forskning inom och utanför psykologin om sådant som gäller migranters sätt att uppleva sig själva och sin situation och att förhålla sig till integration och förändringar i den personliga och sociala identiteten.
Centrala teman
- Skilda förutsättningar som individer: människor som lämnar sitt hemland och söker sig till annat land som immigrant eller flykting är olika i fråga om hudfärg, utbildning, ålder, ensamkommande eller tillsammans med familj, psykisk hälsa, yrkeserfarenhet, personlighetsegenskaper och kompetens
- Skilda förutsättningar i fråga om miljö där integrationen i det nya landet tar form: enligt socialekologisk teori och aktuell psykologisk forskning bland immigranter i USA varierar möjligheterna till integration mellan stad och land, mellan olika zoner av storstäderna samt beroende på samspelet mellan å ena sidan invandrare med olika hudfärg och olika ursprungsland och å andra sidan den sociala och kulturella miljö som de interagerar med. Risken för diskriminering och hatbrott är stor i vissa miljöer och liten i andra.
- ackulturationsstress och ackulturationsklyfta: invandrare kan uppleva påfrestningar och få psykiska problem av den stress som det innebär att hantera hemlandets värderingar och attityder i samspel med vad som gäller i det nya landet. Påfrestningar uppstår också när barn och barnbarn får helt andra synsätt och värderingar än vad ursprungsinvandrarna har och håller fast vid.
- social identitet och personlig identitet: ackulturation och integration skapar svårigheter med att förstå vem man egentligen är, hur man uppfattas av andra och vem man vill bli. Mycket av det som skapat den tidigare självbilden finns inte längre och en ny ska ta form. De flesta invandrare har som en del av sin identitet att de inte är svenskar utan invandrare med speciella egenskaper och synsätt.
- psykisk hälsa och ohälsa: vissa former av psykisk ohälsa är vanligare bland immigranter än i befolkningen i allmänhet: ångestsyndrom, depression, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), drog- och alkoholmissbruk. Å andra sidan har många invandrare en ovanlig förmåga till resiliens.
Relaterade sökord: ackulturation, bikulturalism, flyktingskapets psykologi, identitet, migration, multikulturalism, självdefinition, social identitet.
Ordformer: migrationspsykolog (eng: migration psychologist), migrationspsykologer (eng: migration psychologists).
Etymologi:
Latin: migrare {uttal: miggra´re} 'flytta', 'bege sig till ett annat land'.
["PTSD","psykologins grenar","värderingar,","metoder","ynsätt","attityder","psykiska problem","social identitet","personlig identitet","resiliens","interagerar","personlighetsegenskaper","socialekologisk teori","ackulturationsstress","ackulturation","bikulturalism","flyktingskapets psykologi","identitet","migration","multikulturalism","självdefinition","social identitet"]

