Mobbning tar form av trakasserier mot en eller några få individer som genom förföljelse utsätts för psykiskt eller fysiskt våld, vanligen bådadera, varvid den attackerade personen hamnar i ett underläge vid dessa angrepp från vanligen en eller endast ett fåtal mobbare. Angreppen sker systematiskt och under lång tid.
I skola och utbildning finns ett något vidare begrepp, kränkande behandling, och i arbetslivet används vanligen i stället för mobbning begreppet kränkande särbehandling (eng: insulting treatment, även: workplace discrimination, workplace harassment, workplace bullying).
Trakasserier på arbetsplatser, bland annat sexuella sådana (sexual harassment), är en vanlig form av mobbning bland vuxna. Här är det oftast personer som är otrygga och har svag självkänsla som utsätter andra för trakasserier, men i en del fall också personer med oförmåga till empati och kontroll av aggressiva känslor.
I sina mildare former tar sig mobbning uttryck i att en individ eller några individer i en grupp bemöts på sådant sätt att de känner sig ovälkomna och utstötta, så kallad utfrysning.
Psykologiska och sociologiska studier i Sverige visar att minst 15 % av elever i grundskolan är involverade i mobbning, antingen som mobbare eller mobbade.
Mobbningen har ungefär samma omfattning i alla industriländer och tenderar att öka i omfattning och grymhet.
Forskningen har kunnat ta död på myterna om att mobbning skulle ha med klasstorleken eller betygsjakten att göra. Det är inte heller avvikande utseende i form av rött hår, glasögon eller ovanliga kläder som gör att elever blir varaktigt mobbade, utan i stället personliga egenskaper och speciella reaktionsmönster i kombination med fysisk eller psykisk svaghet, som dålig självkänsla, ängslan, försiktighet och osäkerhet i framträdandet, eller provocerande med sin oro, överaktivitet och klumpighet.
En hypotes i teorin om mobbning är att dessa reaktionsmönster väcker en del kamraters aggressivitet och förföljelsebeteende. De som mobbar är ofta impulsiva och allmänt aggressiva med bristande känsla för det lidande som de tillfogar andra (empatistörning). Det finns ingenting som tyder på att de under den självsäkra ytan skulle dölja osäkerhet och ängslan utan det kan i många fall i stället vara ett omedvetet hämndbegär för trakasserier och misshandel som de själva utsatts för.
Mobbning kan motverkas med systematiska åtgärdsprogram. Mot den bakgrunden har i Sverige skolornas rektor ansvar för att det finns en särskild handlingsplan vid varje skola mot mobbning och kränkande behandling.
Relaterade sökord: borderline personlighetsstörning, hyperaktivitetssyndrom, mörka triaden, nätmobbning, psykosocial arbetsmiljö, PTSD, sexuella trakasserier, stalkning.
Ordformer:
Verb: mobba (eng: bully, bullies, bullying, bullied).
Person: mobbare (eng: bully, pluralis: bullies).
Etymologi: Ordet mobbning kommer av det engelska ordet mob 'skock', 'folkmassa', som i sin tur kommer av det latinska uttrycket mobile vulgus {uttal: må´bille vull´guss} 'nyckfull hop' (sådan grupp i befolkningen som är nyckfull och oberäknelig och kan ge sig på vem eller vad som helst i form av upplopp).
["borderline personlighetsstörning","hyperaktivitetssyndrom","PTSD","empati","stalkning","nätmobbning","psykosocial arbetsmiljö","mörka triaden","sexual harassment","sexuella trakasserier"]