Svenskt uttal: {måddu´l}.
Allmän betydelse: Del i en sammansatt enhet.
Termen kan användas om avgränsade enheter av många slag, från enheter i en byggnadskropp och studieenheter (avgränsade kurser eller moment) i en utbildning till olika funktioner i hjärncentra och i ett datorprogram.
Ett exempel är moduler för läsning av hela välbekanta ord och för läsning ljud för ljud av obekanta ord och nonsensord.
I kognitiv neuropsykologi utgår man vanligen från principen om hjärnans modularitet (modularity) eller domänspecificitet (domain specificity). Den stöds bland annat av forskning om hur människor med hjärnskador kan förlora en funktion men inte en annan. Teorin om detta benämns modularism (eng: modularism).
I datasammanhang används ordet modul om a. enhet i en mjukvara som kan kombineras på olika sätt till större enheter, b. del av en kod för programmering, en subrutin.
Förväxlingsbar term: modal.
Relaterade sökord:
hemisfärspecialisering, hjärna, modularisera, modulation, modulär, struktur.
Ordformer:
Plural: moduler (eng: modules).
Verb: modularisera (eng: modularize, modularizes, modularizing, modularized; på brittisk engelska även: modularise, modularises, modularising, modularised).
Adjektiv: modulär (eng: modular).
Abstrakt substantiv: modularitet (eng: modularity).
Etymologi:
Latin: modulus {uttal: mådd´dulluss} 'grundmått', använt i bland annat arkitektur för att kombinera ett antal rum till en hel byggnad. Modulus är en diminutivform av modus {uttal: mådd´uss} 'mått' (i andra sammanhang 'sätt', 'metod', till exempel i ordet 'modalitet').
["kognitiv neuropsykologi","modularitet","modalitet","struktur","domänspecificitet","hemisfärspecialisering","funktion","modularisera","funktioner","modulation","modulär","modal","hjärna","kod","programmering","subrutin"]