En form av korttidsterapi som bygger på den inverkan som det har att berätta om depressionsperioder tidigare i livet eller att återberätta traumatiska händelser och att vänja sig vid att uthärda de starka känslor som minnet av dessa ger upphov till.
Det är speciellt vid behandling av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD som ordet "exponering" i NET är befogat.
NET sträcker sig vanligen över sex veckor med ett par sammankomster i veckan.
Personer som har tecken på PTSD får under denna period tillfälle att om och om igen berätta om traumatiska händelser och upplevelser i sitt liv. Mot slutet av terapin har de till uppgift att beskriva de mest ångestfyllda händelserna, de som det gör mest ont att ta upp och redogöra för. På det sättet uppstår en tillvänjning (eng: habituation) till de minnen som tidigare väckt så starka känslor att minnena mer eller mindre blockerats.
Terapin kan sedan fortsätta i form av till exempel kognitiv psykoterapi eller kognitiv beteendeterapi för behandling av eventuella andra psykiska problem. Den övergår då i vad man bättre bör kalla narrativ terapi (se under narrativ) än narrativ exponeringsterapi.
Narrativ exponeringsterapi för barn betecknas på engelska KIDNET, en akronym som dock står för många andra begrepp.
Vittnesterapi (eng: testimony th erapy [ˈtɛstɪmənɪ θɛrəpɪ, USA-uttal: ˈtɛstəˌmoʊni θɛrəpɪ]): En benämning som har sin bakgrund i att berättelserna fungerar som vittnesmål om övergrepp som sker i totalitärt styrda länder.
Relaterade sökord: exponering, korttidsterapi, narrativ, trauma.
["kognitiv beteendeterapi","posttraumatiskt stressyndrom, PTSD","exponering","kognitiv psykoterapi","narrativ","korttidsterapi","trauma"]