Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "negativa tankar":
förvrängt tänkande
distorted thinking [dɪˈstɔ:tɪd ˈθɪŋkɪŋ], distorted thoughts, cognitive distortion
Dysfunktionellt tänkande. Negativa tankar.
Det är ett fenomen som uppmärksammas såväl i kognitiv psykoterapi och KBT som i psykodynamisk terapi.
Ordet 'tankefälla' används ofta som svensk term.
Kallas på engelska även faulty information processing, thinking errors, unhelpful thinking styles, toxic thoughts, dysfunctional beliefs.
Här är några exempel (av många) på vad det kan röra sig om för tankefällor och förvrängningar i sättet att tänka om sig själv, händelser och situationer (i metakognitiv terapi kallade CAS-aktivitet) och även exempel på alternativ som kan finnas till funktionellt positivt tänkande:
Förvrängt tänkande ger upphov till kognitiv förvrängning eller kognitiv skevhet (eng: cognitive distortion, cognitive bias [ˈkɒgnətɪv ˈbaɪəs]) av typen det grundläggande attributionsfelet.
Vanliga former av förvrängt tänkande
Generalisering. Man skär allt och alla över en kam. ”Så här går det alltid när jag ska göra mig till och försöka vara till lags.” – ”Alltid gör jag fel.” – ”Alla kritiserar mig.”
Positiva varianter: ”Aj, aj, aj, den gången lyckades det inte för mig, men så är det ju inte alltid.” – ”Man får lära sig ta befogad kritik och glädja sig åt det beröm som man faktiskt också får.”
Extremtänkande. Allt eller intet. Antingen helbra eller heldåligt. Antingen helgon eller förtappad. Antingen helt rätt eller helt fel. ”Andra lyckas alltid, själv klarar jag ingenting.”
Positiv variant: ”Ingen är bra på allt, jag gör så gott jag kan och oftast går det bra, t.ex. häromdan när jag skulle …”
Filtrering. Kallas med ett finare ord ”selektiv perception”. Man ser bara det man vill se. ”Allting går bara snett nuförtiden.” – ”När senast gjorde chefen något som var bra?”
Positiva varianter: ”Finns det inga ljuspunkter?” – ”Vad finns det som jag kan glädja mig åt?”
Katastroftänkande. ”Jag klarar inte upp det, inte hemma och inte eller på jobbet. Allt är hopplöst och det kommer att sluta i en total katastrof för mig och mitt liv.”
Positiva varianter: ”Värre saker har hänt.” Det finns alltid en utväg, kanske en början på ett nytt sätt att ta itu med saker och ting.”
Perfektionism. Kallas också borde-måste-sjukan. ”Allt måste göras rätt till punkt och pricka.” Tänk i stället: ”Vad gör det om hundra år?”
Strikta regler. ”Allt måste göras enligt samma procedur som alltid tidigare.”
Positiv variant: ”Vad kul att prova ett nytt sätt att göra det på!”
Tankeläsning. ”De säger ingenting, men jag förstår ju vad de tänker om mig.”
Positiva varianter: ”Jag är som jag är, så får folk tänka vad de vill.” – ”Kontakten med dem fungerar bra, så vad de tänker och känner bekymrar mig inte. För övrigt är det något jag bara kan gissa.”
Förhastade slutsatser. ”Förra gången jag sa min mening på sammanträdet skämdes jag efteråt. Jag ska aldrig mer säga vad jag tycker.”
Positiva varianter: ”Ingen som yttrar sig säger särskilt märkvärdiga saker." – "Jag mår bäst om jag får ge min mening till känna.” – ”Hur vet jag vems fel det var? Det är mycket man inte rår över.”
Negativ tillskrivning. ”Allt dåligt beror på en själv. Allt lyckat är ren tur eller andras förtjänst.”
Relaterade sökord:
attributionsteori, automatiska tankar, bias, depression, grundläggande attributionsfelet, positiv psykologi, prospektteorin, selektiv perception, selektivt minne, självförmåga.
["kognitiv psykoterapi","Dysfunktionellt","KBT","psykodynamisk terapi","attributionsteori","metakognitiv terapi","CAS-aktivitet","depression","grundläggande attributionsfelet","positiv psykologi","selektiv perception","automatiska tankar","selektivt minne","självförmåga","prospektteorin","cognitive bias","bias"]negativa tankar