Neurodiversitet är påtaglig avvikelse till följd av neurologisk missbildning, skada eller sjukdom från det som betraktas som normalt fungerande, biologiskt, psykologiskt och socialt.
Enligt den uppfattning som företräds av medlemmar i neurodiversitetsrörelen (eng: the neurodiveristy movement) bör man liksom när det gäller skillnader i sexuell orientering betrakta barn och vuxna med till exempel autism, Aspergers syndrom, dyslexi, tvångstankar med mera som normala människor fast med mer eller mindre speciella sätt att fungera och reagera, inte som personer med psykiatriska funktionsavvikelser. Kallas också 'funktionsvarierade'.
Neurodiversitetsrörelsen är en rörelse för social rättvisa som söker medborgerliga rättigheter, jämlikhet, respekt och fullt inkluderande i samhället för de som är neurodivergenta.
Man vänder sig med begreppet neurodiversitet mot psykiatriseringen och medikaliseringen av vissa sätt att vara och fungera samtidigt som man tar fasta på den neurologiska (neuropsykiatriska) grunden för den variation som finns.
Ordet 'neurodiversitet' lanserades i en vetenskaplig avhandling 1998 av den australiska sociologen Judy Singer, som själv var autistisk.
Den medicinska ståndpunkten är att exempelvis ADHD kan förorsaka individer och deras omgivning stora problem och att dessa problem kan övervinnas med psykiatrisk behandling.
Motsats: Neurotypisk (eng: neurotypical [ˌnjʊərəʊˈtɪpɪkəl], neurotypic) NT: ett fungerande med en biologiskt (neurologiskt) sett av sjukdom, skador och missbildningar opåverkad hjärna. Person: neurotyp, neurotyper, neurotypisk.
Relaterade sökord: antipsykiatri, funktionsavvikelse, inkluderande, integration, kritisk psykiatri, neurodivergens, neurokultur, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, neurotypisk, variation.
Ordformer:
Substantiv med annan betydelse än 'neurodiversitet': neurodivergens (eng: neurodivergence [ˌnjʊərəʊdaɪˈvɜːdʒəns]: att vara neurodivergent.
Adjektiv: neurodivergent, neurodiversiv (eng: neurodivergent, neurodiverse [ˌnjʊərəʊdaɪˈvɜːs]: 1. Påtagligt avvikande sätt att fungera från det vanliga. 2. Neurodiversiv (eng: neurodiverse) är ett ord som också används om personer med förekomst av neurodiversitet. Ovanlig betydelse på engelska.
Terminologi:
På engelska och svenska används ordformen neurotyping om bestämning av människors egenskaper baserat på en teori om sambandet mellan skillnader mellan människor i hur deras hjärnan är byggda och fungerar.
Etymologi:
Grekiska: νεῦρον {uttal: nev´rånn} 'sena', 'sträng'.
Latin: diversitas {uttal: divärr´sittass} 'skillnad'; av divertere {uttal: divärt´ere} gå åt olika håll, av di = dis 'isär' + vertere {uttal: värt´ere} 'vända'. 'förändras'. Av ett indoeuropeiskt ord som finns i svenskans 'varda'.
["autistisk","autism","neurodivergens","Aspergers syndrom","neuropsykiatrisk funktionsnedsättning","funktionsvarierade","funktionsavvikelse","neurotypisk","dyslexi","tvångstankar","variation","medikaliseringen","neurotypisk","inkluderande","integrering","inkluderande","integration","neurodivergent","neurokultur","antipsykiatri","kritisk psykiatri","psykiatrisk"]