Termen 'neuroetik' (adjektiv: neuroetisk) är dubbeltydig:
1. Ämne som gäller neurovetenskapliga forskningsrön, till exempel beträffande användning av substanser som aktiverar psyket, ökar vakenhet och underlättar lärande. Detta är en deskriptiv, faktisk innebörd i termen neuroetik.
2. Sätt att förhålla sig etiskt och handla i enlighet med etiska principer i fråga om tillämpning av neurovetenskaplig kunskap i mellanmänskliga, juridiska, psykologiska och psykiatriska sammanhang. Detta är en normativ innebörd i termen neuroetik med konsekvenser för bedömning, ansvar, skuld, rätt och fel.
Exempel på neuroetiska frågeställningar
Hur går det naturvetenskapliga synsättet om alla processer i hjärnan är kausalt styrda med moraliska och juridiska ställningstaganden? Vilka värden och vilka faror ligger det i att avsiktligt manipulera eget och andras själsliv med hjälp av psykokirurgi (med till exempel inplantat av neurala stamceller), livsstilsdroger eller andra substanser?
Relaterade sökord: ansvar, bioetik, etik, indeterminism, moralpsykologi, neurokultur, skuld, vilja.
Etymologi:
Grekiska: νεῦρον {uttal: nev´rånn} 'sena', 'sträng + ἠθική
{uttal: ätickä´}, av ἠθικός {uttal: ätickåss´}, 'moralisk', av ἦθος
{uttal: ä´tos}, 'karaktär'. (Bokstaven θ används i grekiskan för
aspirerat t (=th) uttalat som i svenskans 'tå' till skillnad från
bokstaven τ som används om icke-aspirerat t som i svenskans 'stå'.)
Ordet 'neuro' används här i betydelsen 'neurovetenskaplig'.
["bioetik","neurovetenskapliga","neurala stamceller","neurovetenskaplig","ansvar","normativ","indeterminism","neurokultur","moralpsykologi","skuld","vilja","etik"]