Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "neurolingvistisk programmering, NLP":
neurolingvistisk programmering, NLP
neurolinguistic programming [ˌnjʊərəʊlɪŋˈgwɪstɪk ˈprəʊɡramɪŋ], NLP [ɛnɛlˈpi:].
Även med bindestreck: neuro-linguistic programming.
Företrädesvis amerikansk stavning: neurolinguistic programing, neuro-linguistic programing, (samt felaktigt:) neuro linguistic programing.
NLP
1. natural language processing (se under NLP)
2. natural language programming/programing (se under NLP)
3. neurolinguistic programming, USA-stavning: neurolinguistic programing.
Bakgrund
Neurolingvistisk programmering är en metod för psykoterapi, personlig utveckling och organisationsutveckling lanserad i början av 1970-talet av matematikern Richard Bandler (f 1950) och språkforskaren John Grinder (f 1940), båda intresserade av hur den mänskliga hjärnan kodar och bearbetar information.
Genom fallstudier som de gjorde av hur tre berömda psykoterapeuter, Fritz Perls (1893-1970), Virginia Satir (1916-1988) och Milton Erickson (1901-1980) arbetade som terapeuter, kom de fram till att psykoterapi går ut på att få människor med psykiska besvär att se sig själva och sin omvärld på ett nytt sätt.
En grundtanke var att hjärnan fungerar som ett sammanhållet system och att man därför kan få hela systemet att ändra sitt sätt att fungera, om man lyckas ändra en del av det. Frågan var hur det skulle ske.
Programmering av datorer och språkforskning på 1970-talet
Eftersom språket är bärare av människors sätt att uppleva och att välja väg i olika situationer, tänkte sig Grinder att terapeuter genom samtal ska kunna hjälpa människor till ett välfungerande sätt att formulera sina upplevelser, reaktioner och handlingar.
Bandler och Grinder fann exempelvis att somliga människor är särskilt inriktade på detaljer och hänger upp sig på småsaker medan andra ser till helheter och bortser från detaljer, somliga arbetar med tecken och symboler medan andra föredrar konkreta ting och händelser, somliga föredrar att sätta sig in i ett nytt sammanhang genom att först skaffa sig en överblick medan andra först vill ha grepp om enskildheterna.
Bandler och Grindder kunde därför basera NLP på vissa delar av Chomskys (f 1928) teori om generativ grammatik.
Denna kombination av den tidens fascination inför programmering av datorer och inför språkets makt över tanken gjorde att Bandler och Grinder kunde enas om beteckningen neurolingvistisk (nervprocesser i strukturer formade av språket) programmering (styrning med hjälp av systematisk omställning, en omprogrammering, av människors olika sätt att formulera sig språkligt om sig själva och sina problem).
Metamodellen
I stället för att lära sig psykoterapi genom att härma sättet att vara, klä sig, använda gester, välja tonfall med mera hos de tre nämnda psykoterapeuterna genom modellering, valde Bandler och Grinder att gå på djupet i människors själsliv, till de strukturer som är omedvetna men som styr medvetna tankar, motiv och värderingar och medvetet beteende.
Man kan här se likheten mellan ett ramverk i en byggnad som bär upp det hela och de synliga ytorna av fasader och väggar. Förändringar i ramverket (metanivån) medför förändringar på det synliga planet.
Vad man enligt NLP i dess ursprungliga utformning ska inrikta sig på är att hjälpa människor att få ett ramverk som gör dem mer observanta på hur verkligheten är beskaffad, vad de egentligen tänker och känner utan "raderingar", "uteslutningar", "vinklingar" och "förtiganden" samt hur saker och ting verkligen hänger ihop utan "förhastade antaganden".
De tre nyckelorden (för vad det gäller att komma till rätta med) enligt metamodellen är
- deletion 'uteslutning',
- distortion 'förvrängning',
- generalisation 'generalisering'.
Miltonmodellen
En helt annan metod för förändring lanserades inom NLP på 1990-talet. Den kallas Miltonmodellen efter den kände amerikanske hypnosläkaren Milton Erickson (1901-1980). Tanken är att vårt omedvetna ständigt är aktivt och tar intryck av allt som händer i omvärlden och våra relationer med andra. Det sker en kommunikation mellan människor och djur och människor på ett icke-medvetet plan.
Enligt Miltonmodellen kan därför en omprogrammering (eng: reprogramming, USA-stavning: reprograming) som en form av reframing av vårt sätt att tänka, känna och värdera ske genom att vi spontant och utan styrning av medvetandet lever oss in i en terapeuts eller en coachs sätt att vara och resonera.
Det är en metod som är besläktad med modellering.
Teknik att skapa förändring
Inom NLP är det en del terapeuter och coacher som använder sig av enkla knep för att hjälpa människor att skapa eller behålla en inre harmoni och ett konstruktivt sätt att handskas med tillvaron. Dit hör ankring eller förankring som består i att förankra ett sinnestillstånd av lugn och harmoni i vissa tankar eller föreställningar som man kan lära sig att framkalla när man behöver dem. Dit hör också reframing, att se saker och ting ur olika synvinklar och kanske upptäcka att en motgång man upplevt i själva verket öppnat nya perspektiv eller nya möjligheter. Utifrån sådan träning kan man gå vidare till de mer utvecklade formerna av NLP.
Skilda vägar
Redan 1980 gick Bandler och Grinder skilda vägar. Vad som därefter är NLP kan man inte säga generellt utan är beroende av vad menar: Bandlers Neurohypnotic reframing eller Grinders New Code of NLP, den sistnämnda utvecklad i samarbete med Judith DeLozier och Carmen Bostic St Clair, eller om man menar någon annan variant, till exempel Neuro-Semantics.
Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att NLP varken är neuro-, lingvistisk eller programmering – och därför inte alls fungerar som när man programmerar en dator. Om NLP har någon inverkan på psykiska problem kan man generellt inte yttra sig om, eftersom ordet står för olika typer av intervention och på olika nivåer av kompetens hos utövarna.
Relaterade sökord: alternativseende, artificiell intelligens, ARTherapy, Gregory Bateson, dubbelbindning, evidensbaserad, INLPTA, KBT, mindfulness, psykolinvistik, projektiv metod, systemisk psykoterapi.
["artificiell intelligens","Gregory Bateson","psykolinvistik","Neuro-Semantics","alternativseende","dubbelbindning","systemisk psykoterapi","psykoterapi","Virginia Satir","Fritz Perls","Milton Erickson","kognitiv beteendeterapi","Chomskys","system","reframing","evidensbaserad","generativ grammatik","INLPTA","KBT","mindfulness","projektiv metod","modellering","natural language processing","förankring","ARTherapy"]