Kallas på svenska även neuropsykiatrisk undersökning eller neurologisk utredning .
Det team av läkare, psykolog, sjuksköterska, arbetsterapeut med flera som arbetar med sådana utredningar kallas på många håll NU-team (team för neurologisk utredning). Man betonar på det sättet (på samma sätt som i DSM-5) att det är fråga om problem som har sin grund i brister eller avvikelser i nervsystemets sätt att fungera.
Med neuropsykiatrisk avses i de flesta texter på svenska den speciella användning av ordet som blivit vanlig i Sverige: neuropsykiatriska funktionsavvikelser av den typ som på engelska går under beteckningen neurodevelopmental disorder, på svenska neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är fråga om störningar i människors sätt att vara och reagera som beror på avvikelser i nervsystemets utveckling (eng: neurodevelopmental) hos barn och ungdomar från fosterstadium till vuxen ålder med symtom som kan vara bestående. Det är problem av typen ADHD, autismspektrumtillstånd, Aspergers syndrom, språksvårigheter och specifika inlärningssvårigheter samt psykisk utvecklingsstörning.
Mer om detta finns under sökorden neuropsykiatri och neurodevelopmental.
En neuropsykiatrisk utredning tar cirka en månad.
Vilka personer som utför test och intervjuerna kan variera från klinik till klinik beroende på vilka som ingår i utredningsteamet.
Läkaren har i regel det övergripande medicinska ansvaret. De utför intervjuer och undersöker om det kan finnas andra medicinska orsaker till problemen.
Psykologer använder test och frågeformulär för bedömning av kognitiv förmåga, minne och koncentrationsförmåga samt av exekutiva funktioner.
Andra som medverkar i utredningen kan vara sjuksköterska, arbetsterapeut, logoped eller fysioterapeut. Även närstående kan med patienternas medgivande kallas till samtal och har vanligen viktig information att bidra med.
Enligt rekommendationer från Socialstyrelsen bör en neuropsykiatrisk utredning om en persons ADHD-problematik innehålla följande moment:
- sjukdomshistoria genom intervju med personen som utreds,
- intervju med föräldrar och andra anhöriga,
- kartläggning av hur personen fungerar i vardagsaktiviteter (vid behov),
- psykologisk utredning,
- medicinsk undersökning,
- samlad bedömning,
- skriftligt utlåtande,
- återföring av utredningen till personen själv, anhöriga (i form av ett samtal som kallas återkopplingssamtal eller återföringssamtal, på sina håll benämnt "återgivningssamtal") och vid behov andra företrädare för verksamheter som ansvarar för stöd.
Relaterade sökord: neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, neuropsykologisk utredning.
["test","frågeformulär","DSM-5","utvecklingsneurologisk","kognitiv förmåga","minne","koncentrationsförmåga","exekutiva funktioner","neuropsykiatrisk funktionsnedsättning","neuropsykologisk utredning","återkoppling","ADHD","autismspektrumtillstånd","Aspergers syndrom","språksvårigheter","specifika inlärningssvårigheter","psykisk utvecklingsstörning"]