Mark Solms (f 1961), professor i neuropsykologi från Kapstaden i Sydafrika, har myntat termen "neuropsykoanalys" för teoribildning som tolkar psykoanalytiska fenomen i neurovetenskapliga termer.
År 2000 grundade han International Neuropsychoanalysis Society.
Det är ett återupplivande av försök som Sigmund Freud gjorde redan i slutet av 1800-talet att försöka förstå psykiska fenomen med hjälp av neurovetenskaplig forskning.
Exempel på sambandet mellan neurovetenskap och psykoanalys är att funktionerna i prefrontala cortex (främre hjärnbarken) psykologiskt sett är jagfunktioner av typen perception, realitetsprövning, minne, hämningar och reglering av beteende.
I fråga om drömmar har Mark Solms försökt påvisa att den övergripande neuropsykologiska förståelsen av drömmar och drömmande överensstämmer med den neuropsykoanalytiska synen på det.
En annan känd neuropsykoanalytiker, Allan Schore vid University of California i Los Angeles, bygger på anknytningsteori och forskningen om hjärnhalvornas olika funktion bland annat för att förklara hur projektiv identifikation påverkar processer i en psykoanalys eller psykoterapi.
Det finns områden där neurovetenskap kan komma att innebära förändringar i den klassiska psykoanalysen.
Mark Solms bok The conscious id är ett exempel redan i titeln.
I strid med den traditionella psykoanalysen visar nutida neurovetenskap att processer i detet under vissa omständigheter kan vara medvetna.
Relaterade sökord: neurokultur, psykodynamisk neurovetenskap..
Ordformer:
Adjektiv: neuropsykoanalytisk (eng: neuropsychoanalytical).
Person: neuropsykoanalytiker (eng: neuropsychoanalyst, pluralis: neuropsychoanalysts).
["drömmar","Sigmund Freud","neurokultur","psykoanalys","psykoterapi","projektiv identifikation","detet","psykodynamisk neurovetenskap","anknytning"]