Grekiska: νομοθετικός {uttal: nåmmåtettikåss´} 'lagenlig', 'lagbunden'; av νόμος {uttal: nåmm´åss} 'lag' + τιθέναι {uttal: tite´naj} 'sätta', 'sätta upp', 'instifta'.
Inriktad på att fastställa allmängiltiga lagbundenheter i motsats till idiografisk (ordagrant: inriktad på beskrivning av något individuellt).
Motsatsen mellan ett idiografiskt och ett nomotetiskt sätt att se på människans psyke bottnar i en konflikt i tysk filosofi kring år 1900. Den handlade om att den då nya vetenskapliga psykologin på ett naturvetenskapligt sätt gjorde människan till ett objekt bland andra objekt, medan man inom tysk filosofi betraktade varje individuell människa som ansvarig för sitt sätt att tänka, känna och vara.
I naturvetenskaperna söker man lagbundenheter för orsaker och verkningar (nomotetiskt), medan man i filosofin och humanistiska vetenskaper söker förstå hur människor tänker och känner och kommer fram till hur de vill bemöta och relatera till andra och hantera situationer och händelser (idiografiskt).
Motsatsparet nomotetisk-idiografisk - som det framställs i många sammanhang - är en förenkling.
Djupare sett gäller det frågan om vi människor med vår hjärna har eller inte har möjlighet att ta till oss och bearbeta information på sådant sätt att vi kan handskas konstruktivt och kreativt med oss själva och vår omvärld och i så fall inte kan uppfattas eller beskrivas som orsaksstyrda.
Detta har vittgående konsekvenser för praktisk psykologisk verksamhet.
I ett nomotetiskt perspektiv gäller att med olika åtgärder få människor att reagera och bete sig enligt vad psykologen uppfattar som rationellt och korrekt.
I ett idiografiskt perspektiv gäller för psykologen (coachen, psykoterapeuten eller filosofen) att komma in i ett samspel med andra på ett sådant sätt att de själva kan se sin situation klarare och hantera den utifrån egna behov, motiv och värderingar.
Relaterade sökord: diskursiv psykologi, emisk/etisk, fenomenologi, förklara och förstå, hermeneutik, Edmund Husserl, idiografisk, kausalitet, logisk positivism, narrativ, romantik, paradigm, två kulturer.
["idiografisk","förklara och förstå","narrativ","diskursiv psykologi","romantik","perspektiv","filosofi","paradigm","logisk positivism","två kulturer","psykoterapeuten","coachen","filosofen","motiv","värderingar","fenomenologi","hermeneutik","Edmund Husserl","kausalitet","emisk/etisk"]