1. Föreskrivande. En normativ vetenskap är en sådan som har till uppgift att ange hur man bör förfara för att uppnå ett visst resultat på bästa sätt.
Normativa handlingar är sådana som stämmer överens med gällande normer för vad som ska betraktas som goda eller dåliga handlingar.
Motsats: beskrivande, deskriptiv.
2. Engelska: normative: ett ord som på engelska även används i betydelsen 'normal', 'förväntad', som till exempel i uttryck som normative stressors (vanliga stressorer, vanliga faktorer som utgör hot mot hälsa och välbefinnande), normative experience of stress (vanlig upplevelse av stress, vanligt upplevd påverkan av stress på hälsa och välbefinnande).
3. Gällande normer vad testresultat innebär, till exempel hur mycket över eller under medelvärdet resultatet är.
Normativ identitet
Att normer, regler och värderingar ger någon eller något en särprägel och är utmärkande för vederbörande. Se nedan.
Normativa testdata
(eng: normative test data) är sådana testresultat som anger hur långt från medelvärdet varje enskilt resultat ligger, uttryckt i poäng som är baserade på spridningen i en normalkurva eller på en procentfördelning.
Normativt testformat, normativt format
(eng: normative format) är sättet att utforma ett test eller annan bedömning (eng: normative assessment) på det sättet att resultaten kan jämföras med en allmän norm, till exempel avstånd i standardpoäng från ett medelvärde enligt normalkurvan.
Normativ jämförelse, normativa jämförelser
(eng: normative comparison, normative comparisons) är jämförelse mellan individens resultat på ett test eller prov och de resultat som erhållits vid standarisering av testet eller provet.
Vid en normativ jämförelse får man veta hur individuella testresultat förhåller sig till den fördelning som erhölls vid standardiseringen och hur stor avvikelsen är från medelvärdet i jämförelsegruppen.
Normativt svarsformat
(eng: normative format) är en sådan utformning av ett test eller frågeformulär, att de testade klarar viss svårighetsgrad på uppgifterna, anger viss grad av attityd eller visst mått på en egenskap som i Likertskalan. Motsatsen är ett ipsativt format.
Relaterade sökord:
mätningsteori, mätskala, norm, normalfördelning, normativ testskala, normativitet, normering.
Etymologi:
Latin: norma {uttal: nårr´ma} 'vinkelmått' (senare med betydelsen rättesnöre, norm eller regel för något) + -ativus {uttal: atti´vuss} ändelse som bildar adjektiv av substantiv, i det här fallet av norm i betydelsen 'mall', 'rättesnöre'.
["deskriptiv","Likertskalan","medelvärdet","spridningen","medelvärde","normativitet","spridning","ipsativt","frågefomulär","välbefinnande","stressorer","test","fördelning","data","mätningsteori","frågeformulär","mätskala","normalfördelning","normering","normalkurva","identitet","standariseringen","standarisering","normativ testskala","normering","norm",""]