Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "objektrelationsteori":
objektrelationsteori
object-relations theory [ˌɒbdʒɪktrɪˈleɪʃnz ˈθɪərɪ], object relations theory
Termen
Term bildad på orden objekt, relation och teori.
Objekt används här i betydelsen föremål för drifter och känslor och som motsats till subjekt. Objekten är föreställningar och fantasier om såväl inre föreställningar som yttre saker och personer.
Relationen tar i spädbarnsåldern formen av kärlek eller hat och yttrar sig i tillit eller aggression riktad mot modern i de kontakter som barnet har med henne. På det sättet blir föreställningen om modern, inte modern själv, samtidigt ett hatobjekt och ett kärleksobjekt, en motstridighet som barnet har svårt att hantera.
Många betecknar teorin mer som en modell (eng: object relations model, object relations model of personality).
Begreppet objektrelation (object relationship) är centralt i all psykoanalytisk teori men har en speciell betydelse i objektrelationsteorierna. Objekt iär något man i form av psykisk process uppfattar, föreställer sig, älskar, begär, hatar, inte föremålet som det objektivt sett är beskaffat.
Mer om detta finns under sökorden relationell, Fairbairn, kleiniansk teori och projektiv identifikation samt mera kortfattat här nedan under rubriken Objektrelationsteoriernas kärna.
Objektrelationsteori omnämns på svenska även som objektrelationspsykologi (i mer allmän betydelse).
Termen som ord för ett helt annat begrepp
ORM, O/RM (Object-relational mapping, Object-Relationship Model) är datatermer för programmering enligt regler för hur olika objekt i ett nätverk ska relatera till varandra och har ingenting med den psykoanalytiska objektrelationsteorin att göra.
Objektrelationsteoriernas kärna
Objektrelationsteori utformades inom psykoanalysen på 1930- och 1940-talen främst av Ronald Fairbairn (1889-1964) och Melanie Klein (1882-1960).
Den skiljer sig på en avgörande punkt från den klassiska psykoanalysen. Dess företrädare förklarar människors personlighetsutveckling och eventuella psykiska problem utifrån spädbarnets sätt att relatera till modern (eller annan första vårdare), inte som Sigmund Freud utifrån människors eventuella fixering av drift (libido) vid olika faser i den psykosexuella utvecklingen.
Enligt Melanie Kleins utformning av objektrelationsteorin finns objektrelationer (sätt att rikta begär eller ilska mot det som dyker upp i deras sinne) från början i de nyföddas liv. De tar form i det ofullgångna tidiga jagets oklara och splittrade bild av och reaktioner på objekt i form av föreställningar om egen och andras kroppar och i form av drifter, känslor och fantasier.
Det första yttre objektet är mammans bröst som i barnets upplevande, genom projektion av dels kärleksdrift, dels dödsdrift, framstår som uppdelat på det goda och det onda bröstet – is split into a good (satisfying) and a bad (frustrating) breast.
Denna uppstyckning (eng: splitting) tar babyn genom introjektion in i sitt tidiga jag (eng: early ego) och förlägger den genom projektion samtidigt till modern: "object relations are moulded by an interaction between introjection and projection" (objektrelationer tar form genom ett samspel mellan introjektion och projektion).
Spädbarn kan sålunda enligt Melanie Klein genom projektiv identifikation uppleva delar av sitt jag som förflyttade (eng: split-off) till modern samtidigt som de uppfattar dem som sina egna.
Den egna aggressiviteten, överflyttad till modern, riktas från henne mot barnet självt samtidigt som den finns kvar som barnets egna känsla.
Barnet upplever sig därför förföljt av ett inre och yttre hot. Det försätter sig i en situation som Melanie Klein först kallade den paranoida positionen, senare den paranoid-schizoida positionen, "schizoid" genom det bristande sammanhanget mellan de olika "jagen", de olika delarna av självet.
Misslyckas integrationen av barnets själv kan det som tonåring och vuxen slitas mellan oförenliga impulser, bli motsägelsefullt och oberäkneligt i sina relationer till andra på ett sätt som man ser hos personer med borderline personlighetsstörning, vanföreställningar, dissociativt syndrom och enligt Melanie Klein även schizofreni och depression (genom att den paranoid-schizoida positionen följs av en depressiv position).
Olika objektrelationsteorier
Det finns flera varianter av objektrelationsteorin. Det är därför lämpligare att tala om objektrelationsteorier eller objektrelationsteori (i obestämd form) än om objektrelationsteorin (i bestämd form).
En av många skiljelinjer går mellan dem som i likhet med Melanie Klein (1882-1960), Margaret Mahler (1901-1985), Otto Kernberg (f 1928) och Edith Jacobson (1897-1978) håller fast vid Freuds driftlära och dem som i likhet med Ronald Fairbairn (1889-1964), Joanne R. Greenberg (1932-2016), Stephen Mitchell (1946-2000) med flera helt använder objektrelationerna som förklaring till människors personliga utveckling och psykiska problem – utan att bygga på driftläran.
Gemensamt för dem är att de lägger stor vikt vid det tidiga samspelet mellan mor och barn och den betydelse som detta har för skapandet av inre psykiska strukturer (en inre värld av deljag och dessas relationer till olika objekt och delar av dem) som avgör individens sätt att relatera till andra människor i framtiden.
Fenomenologi som grundsyn i objektrelationsteorierna
Enligt företrädare för objektrelationsteorin är det psykologins uppgift att förklara vuxnas sätt att fungera socialt och personligt utifrån deras sätt att uppfatta och uppleva. Objektrelationsteori handlar inte om hur modern faktiskt är rent objektivt som det gör i behavioristisk psykologi. Den handlar om föreställda objekt (eng: representational objects, internalized objects), alltså om hur barnet uppfattar och upplever sin omvärld. Förklaringar till barnets sätt att uppleva och reagera söks i barnets föreställningar, dess omvärld som upplevt fenomen.
Nutida ställning i psykodynamisk teori
Grundtankarna i objektrelationsteori har fått stor betydelse dels genom spridningen av begreppet projektiv identifikation, dels genom tillämpning av den i många former av psykoterapi. Det har lett till en bättre förståelse av överföring och motöverföring (hat och kärlek från spädbarnstiden som överförda respektive motöverförda på psykoterapeuten respektive från en sådan på en klient).
Objektrelationsteori, vanligen med användning av termen objektrelationspsykologi, har tagits upp inom religionspsykologin, såväl kristen som buddhistisk.
Objektrelationsteori och anknytningsteori
Det finns en viktig skillnad mellan å ena sidan de som utifrån barnets sätt att uppleva och hantera sitt sätt att relatera förklarar vuxnas sätt att hantera sina relationer och å andra sidan de som i likhet med John Bowlby och Mary Ainsworth (1913-1999) söker förklaringar till psykiska problem i störd anknytning, denna betraktad som en psykobiologisk funktion.
Detaljerad information om Melanie Kleins version av objektrelationsteorin finns i artikeln "kleiniansk teori".
Relaterade sökord:
anknytning, Fairbairn, Freuds driftlära, Otto Kernberg, ORT, paranoia, projektiv identifikation, relationell psykoanalys, relationell psykologi, splitting.
["Melanie Klein","Freuds driftlära","Sigmund Freud","fixering","klassiska psykoanalysen","relationell psykologi","representational","internalized","libido","psykobiologisk","Splitting","psykiska problem","borderline personlighetsstörning","vanföreställningar","personlighetssyndrom","dissociativt syndrom","psykodynamisk","psykosexuella utvecklingen","Ronald Fairbairn","Fairbairn","kleiniansk teori","borderline personlighetsstörning","Stephen Mitchell","Michael Balint","Donald Winnicott","modell","teori","Margaret Mahler","John Bowlby","projektiv identifikation","identifikation","jaget","anknytning","Otto Kernberg","Fenomenologi","behavioristisk","paranoia","projektiv identifikation","relationell psykoanalys","splitting","schizofreni","depression","psykoterapi","integrerade","buddhistisk","religionspsykologin","relationell","Mary Ainsworth","projektion","motöverföring","överföring","ORT","objekt","object"]