Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "ontologi":
ontologi
ontology [ɒnˈtɒlədʒi, USA-uttal: ɑːnˈtɑːlədʒi]
1. Läran om det sant varande (till skillnad från det som är illusoriskt eller en ofullkomlig kopia). Mer om detta finns i artikeln i detta lexikon om 'ontologisk' och nedan under rubriken "Ontologiska teorier i filosofi och psykologi".
2. Inom IT och AI en modell för databehandling som stämmer så nära överens med verkliga förhållanden som möjligt. En ontologi (kunskapsontologi, eng: knowledge ontology) utgörs av ett avgränsat område, en så kallad 'domän' eller 'kunskapsdomän', till exempel ohälsosamma levnadsvanor eller vissa typer av varor i en katalog på nätet, som då utgör en så kallad produktontologi (eng: product ontology).
För att åstadkomma en ontologi "modellerar", gör man en modell av en viss typ av verklighet genom att åstadkomma sådana strukturer och funktioner i en dator att de beskrivningar som man får ut på dataskärmen helt eller vanligen åtminstone delvis stämmer med den verklighet som modelleras. Gäller det språkfärdighet hos ett AI-program får man en så kallad språkmodell.
Enskilda fakta ordnas enligt olika sambandsscheman, till exempel i över- och underordnade begrepp, så att de kan bli föremål för lärande och användas för att dra slutsatser. Ett överordnat begrepp utgör en kategori av fenomen som har en definierad form av likhet, konceptuell och/eller funktionell, det vill säga antingen på grund av likhet i utseendet och/eller likhet i sin funktion. Exempel: stolar ingår i en kategori både på grund av likhet och funktion, möbler enbart på grund av gemensam funktion.
Vid modellering av hur människor tänker väljer man mellan två principer, holism och reduktionism. Mer om detta finns i artikeln i detta lexikon om detta begreppspar och om dessa termer var för sig (holism respektive reduktionism).
En ontologi i datasammanhang är modell eller strukturerad representation av fenomen inom ett specifikt område där man lagrar både regler och fakta. Med en för ontologin avsedd app kan sedan olika användare tolka information inom ett visst område och använda modellen för att få ut önskad information, även lägga in egna data.
En ontologi kan därför beskrivas som en kunskapsrepresenterande eller kunskapsbaserad (eng: knowledge-based) modell i ett datorprogram. Att det är en representation av kunskap (eng: representation of knowledge) innebär att innehåll och funktion svarar mot visst slag av kunskap eller verklighet, till exempel psykologi respektive psykiska fenomen.
En ontologi kan vara specifik för visst område som till exempel biljettbokning men också mer allmän.
De beskrivningar, grupperingar och definitioner som åstadkoms i en sådan modell behandlas som "sann" verklighet och kan därför sägas vara en ontologi i filosofisk betydelse.
I EU:s [exturl:definition av ontologi|https://op.europa.eu/en/web/eu-vocabularies/ontologies] finns tre definitioner med likartad innebörd och på ett annat ställe en längre och en kortare definition av [exturl:formal ontology|https://op.europa.eu/sv/web/eu-vocabularies/at-concept/-/resource/authority/asset-classification/c_89b4bdb7/lang-en].
Processontologi (eng: process ontology) är en term för beskrivning (eng: description) av komponenter och hur dessa kombineras med varandra i ett antal steg som följer på varandra.
Ontology mapping. Att få olika beskrivningar att kombineras så att data från den ena kan överföras till den andra kallas på engelska ontology mapping. Det kan ske genom att man grupperar begrepp och termer med likartat innehåll eller översätter termer på ett verksamhets- eller ämnesområde till ord som förstås av personer utanför området i fråga. Det gör att man kan åstadkomma samverkan mellan olika ontologier, även mellan å ena sidan en datamodell av en organisation med de regelverk som gäller och å andra sidan de rutiner som styr personalens dagliga arbete i organisationen.
Områdesontologi (eng: regional ontology): Filosofisk undersökning av hur olika typer av verklighet (eng: ontological regions) förhåller sig till varandra, exempelvis geometri till rumslighet.
Ontologisk heterogenitet (eng: ontology heterogeneity [ɒnˈtɒlədʒi ˌhetərədʒəˈniːəti, USA-uttal: ɑːnˈtɑːlədʒi ˌhetərədʒəˈniːəti]): I datavetenskap: mångfald i fråga om hur olika ontologier på samma område är uppbyggda och fungerar.
Formell ontologi (eng: formal ontology): verklighetsbeskrivning gjord med symboler som kan översättas till begrepp inom olika verklighetsområden. Den är alltså ämnes- och områdesoberoende.
Ontologiska teorier i filosofi och psykologi
Ordet 'ontologi' (eng: ontology) har ett ursprung i tysk filosofi, skapat i början av 1600-talet om det som annars kallas metafysik (eng: metaphysics [ˌmɛtəˈfɪzɪks], läran om den sanna verkligheten.
I materialismen är det atomer, molekyler, celler, elektrokemiska processer i nervceller, psykiska processer och så vidare.
I filosofisk fenomenologi avses det upplevda och uppfattade som då också är utgångspunkt för tolkningar av sammanhang och relationer.
I filosofisk idealism är det en värld av begrepp, funktioner, matematiska tal, geometriska bevis osv, som är det sant verkliga och den av sinnena upplevda konkreta världen en illusion.
I filosofisk existentialism är den aktuella situationen ("här-och-nu") och det man gör med den det enda verkliga.
I behaviorismen, enligt bland andra Watson och Skinner, är det djurs och människors beteende som är det sant verkliga och yttre stimuli som förklarar förändringar i beteendet.
I fenomenologisk psykologi är det djurs och människors sätt att uppfatta som utgör förklaring till hur de känner och handlar. Enligt denna typ av psykologi är det andra principer än av positiv och negativ feedback som är avgörande för hur vi reagerar på händelser och situationer i vår omvärld, både vårt individuella och vårt socialt betingade sätt att uppfatta saker och ting och oss själva.
Hälsa och sjukdom har också ontologiska aspekter i fråga om sin natur och innebörd samt mening för människa och samhälle.
Med 'historisk ontologi' avser man exempelvis de grundläggande strukturer (men varierande) som kan urskiljas i enskilda historiska förändringsprocesser, om historiska processer förklaras som följder av vissa orsaker eller förutsättningar eller om man ska ta i beaktande hur aktörerna i skeendena uppfattar, tänkar, känner och har för motiv och mål. Finns det en övergripande mening och trend i förloppen eller är det tillfälligheter och oförutsedda nya omständigheter som bidrar till historiens inriktning? Och hur ska man förstå enskilda personers liv i ett historiskt perspektiv?
Med social ontologi (eng: social ontology) avses läran om gruppers och organisationers natur och sätt att fungera. Är det gruppen med dess normer och värderingar och synsätt som formar individen eller är det individerna som formar gruppen och ger den dess prägel.
Mer information finns i artikeln i detta lexikon om ontologisk.
Relaterade sökord: aktivitetsteori, deontologi, existentialism, Foucault, fysikalism, historiematerialism, interoperabilitet, kunskapsrepresentation, människosyn, ontologisk, ontologisk trygghet, positivism, processontologi, skript.
Etymologi: Ordet 'ontologi' bildades på 1600-talet av de grekiska orden το ὄν {uttal: tå ånn} 'det varande', 'varat' och λογία {uttal: låggi´a} 'lära'.
["existentialism","Foucault","processontologi","holism och reduktionism","kunskapsrepresentation","kunskapsrepresenterande>>representation","behaviorismen","Watson","Skinner","beteendet","feedback","beteende","stimuli","modellerar","modelleras","modell","datorprogram","holism","reduktionism","konceptuell","kunskapsdomän","interoperabilitet","deontologi","aktivitetsteori","historiematerialism","skript","fenomenologisk","fenomenologi","materialismen","människosyn","ontologisk trygghet","idealism","fysikalism","existentialism","Watson","Skinner","positivism","ontologisk","kunskapsbaserat","medvetandeström","begrepp","AI"]