Latin: operari {uttal· åppera´ri} 'arbeta', 'inverka'.
1. Handling eller åtgärd som består i att man metodiskt och systematiskt genomför en plan eller ett beslut (militärt, politiskt, ekonomiskt, medicinskt osv).
2. Omständighet med viss inverkan; som i uttrycket motiverande operation (eng: motivating opleration, MO): något som ökar eller minskar behov och andra drivkrafter av betydelse för förstärkning, bestraffning och utsläckning av operanta beteenden.
3. Tankeakt eller handling som består av två eller flera led, vilka är logiskt eller instrumentellt kopplade till varandra. Man kan i denna betydelse "operera" med flera olika modeller eller premisser och göra tankeoperationer av olika slag som att abstrahera, kategorisera, dra logiska slutsatser och förstå geometriska bevis.
Exempel på sådant kognitivt opererande finns under sökordet reflekterande abstraktion.
Enligt Jean Piaget (1896-1980) består en tankeakt av mentalt genomförda handlingar i princip av samma typ som åsynen av en skallra får det lilla barnet att slå till skallran och uppfatta sambandet mellan synintryck och handrörelse. Den logik som gäller för den yttre verkligheten kommer följaktligen också att gälla tänkandet. Barnet kan inte hantera tingen i sin omvärld, om det inte klarar att se att ett föremål som göms bakom en kudde och sedan tas fram igen är samma föremål. Detta med "samma" är inte något som ligger i själva varseblivningen utan är just en tankeakt, en tankeoperation. Andra operationer av detta slag som barnet använder för att hantera tingen är klassifikation och seriation (ordnande i serier) och i lite högre ålder att fatta att "fem myror är fler än fem elefanter".
Relaterade sökord: ackommodation, konstruktivism, motiverande operation, operator, Jean Piaget, reflekterande abstraktion, schema.
["Jean Piaget","reflekterande abstraktion","operanta beteenden","motiverande operation","ackommodation","schema","konstruktivism","operator"]