1. Struktur som finns inlagd i en dators maskinvara (hårddisk) som styr vilka program som ska användas och på vilket sätt.
Mellan användaren och hårdvaran kommer
A. som en bas, operativsystemet, till exempel Windows 8, Mac OS X, Linux osv, därefter
B. applikationer, sådana som Word, Excel, e-post, anteckningar, webbkamera osv osv.
Inom applikationerna kan användarna sedan välja olika alternativ för hur till exempel en text ska ställas upp och redigeras, ett excelblad utformas osv.
2. Begreppet operativsystem används i vår digitala tidsepok som metafor för hur hjärnan arbetar. När man åsyftar en radikal och mycket drastisk förändring i människors eller organisationers sätt att vara, tänka och känna, värdera och tro tar man till analogin med digitala operativsystem och jämställer sådana med mänskliga hjärnors och mänskliga organisationers sätt att fungera.
Men det finns en avgörande skillnad. Hjärnan består av levande celler och inte av fysisk materia utan av fysiologisk. Det gör att hjärnan fungerar med hjälp av drifter, motiv, känslor, attityder, värderingar, kunskaper och erfarenheter som tillsammans gör all aktivitet dynamisk, inte mekanisk.
Relaterade sökord: artificiell intelligens, artificiellt neuronnät, dynamiskt minne, förträning, grundantagande, paradigm, programmera, referensram, schema, skript, språkliga vändningen.
["artificiell intelligens,","dynamiskt minne","grundantagande","paradigm","programmera","referensram","artificiellt neuronnät","förträning","schema","skript","språkliga vändningen"]