Neurovetenskaplig metod som består i att man med genteknik (det vill säga modifiering av enskilda gener hos en individ = den genetiska sidan av tekniken) kan göra viss typ av nerver ljuskänsliga (den optiska aspekten). Genom att rikta ljus mot dem kan man med stor precision stänga av och koppla på dem under tiden den undersökta individen är aktiv med något.
Det gör att man kan skilja mellan de direkta kopplingarna av enskilda nervceller från de indirekta kopplingarna som går över flera synapser i nervsystemet.
Optogenetik bygger på att enskilda nervceller modifieras med en gen som producerar ett särskilt ljuskänsligt protein (molekyl som består av kedjor av aminosyror), en så kallad opsin.
I de flesta fall används möss eftersom deras hjärnor på cellnivå är ganska lika våra. I mushjärnan kan man med otogenetisk metod kontrollera en celltyp i taget. Man sätter man in ett ljuskänsligt protein i cellerna och opererar dessutom in en optisk fiber. När man slår på ljuset genom den optiska fibern kommer de celler som fått det ljuskänsliga proteinet att reagera och slås på och slås av. På så sätt kan man i detalj studera exakt vad just den celltypen har för uppgift utefter hur musen reagerar. Det gäller exempelvis tidssinnet som man kunnat lokalisera till två avgränsade områden av hjärnan.
Tekniken har också använts bland annat för att fjärrstyra en fluga och dämpa darrningar hos möss med Parkinsons sjukdom.
Vid Lunds universitet började man 2007 använda metoden för att studera epilepsi, vid Karolinska institutet för att studera schizofreni och tidsuppfattningens neurala grund hos däggdjur och människor.
Metoden utvecklades i början av 2000-talet, introducerades i Sverige 2007 och blev ett par år senare allmänt spridd.
Relaterade sökord: Clarity, genetik, tidssinne.
Adjektiv: optogenetisk (eng: optogenetic).
Etymologi:
Ordet har bildats utifrån metodens inverkan på celler med samma genetiska ursprung. Man uttrycker det så att man tillämpar olika genetiska strategier för att påverka celler med likartad funktion.
["neurovetenskaplig","genetiska","Clarity","genetik","tidssinne","gen","epilepsi","schizofreni","tidsuppfattningens",""]