

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "organisationslärande, organisatoriskt lärande, OL":
organisationslärande, organisatoriskt lärande, OL
organizational learning [ˌɔːɡənaɪˈzeɪʃənl ˈlɜːnɪŋ], OL
Ett begrepp som står för principen att en verksamhet "lär sig" nya sätt att fungera – i förhållande till sig själv, sin omvärld och sina uppgifter. Det är alltså fråga om förändringsarbete i organisationer, ett arbete som består i att personalen själv lär sig utforma och utföra sina uppgifter på nya sätt så att organisationen som helhet förefaller ha genomgått en proess av lärande.
Att lära betyder i detta sammanhang att komma in i nya synsätt (mentala modeller) och nya sätt att ta itu med uppgifter och problem som man ställs inför.
Man har fokus på en förnyelse genom lärande som genomsyrar hela verksamheten och som alla eller flertalet medarbetare känner sig engagerade i.
Förnyelsen kan gälla anpassning till ny teknik, nya metoder, nya krav från omvärlden, en ny samhälls- eller konkurrenssituation eller utveckling på ett framåtsyftande sätt av en ny verksamhetsidé, nya metoder och produkter.
Lärandet kan vara anpassande eller kreativt och proaktivt.
När man i en verksamhet fått till stånd en process av organisatoriskt lärande blir verksamheten en "lärande organisation".
På 1970-talet (efter ett årtiondes forskning om organisationer och utifrån en handlingsteori, "Action Science", som de formulerat tidigare) framställde de amerikanska organisationsteoretikerna Chris Argyris och Donald Schön principerna för organisationslärande i en bok 1978 med titeln Organizational learning, a theory of action perspective. De kom att lägga särskild vikt vid radikal förändring i motsats till smärre justeringar av personalens och ledningens sätt att fungera i sin organisation.
De lånade från cybernetiken begreppet dubbellooplärande, det vill säga dubbelslingelärande (eng: double-loop learning). Det är ett mer komplext lärande än enkellooplärande (eng: single-loop learning).
Enkellooplärande (single-looplärande) består i att man lär sig styra en process och rätta till förloppet när det tenderar att gå i stå eller komma fel.
Dubbellooplärande är när man inför en kontroll som ligger på ett högre plan och kan förändra, eliminera, ersätta eller utveckla själva processen.
Från gruppdynamiken och human relations-rörelsen kommer den vikt som man fäster vid gruppanda, samsyn, relationer (som något annat än kommunikation), kreativ utveckling och meningsupplevelse. Från cybernetiken kommer betoningen på systemtänkande (eng: systems thinking eller system thinking).
Begreppet lärande organisation har fått spridning genom många forskare och författare till böcker om organisationsutveckling. Mest känd är Peter Senge (f 1947), professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, USA, grundare av Society for Organizational Learning och författare till boken The Fifth Discipline: the Art and Practice of the Learning Organization. Den kom ut på engelska 1990 och har översatts till flera språk, bland annat svenska med titeln "Den femte disciplinen", 1995.
En lärande organisation är en verksamhet där organisationslärande tillämpas av ledning och personal. En förutsättning är att alla tillägnar sig systemtänkande (enligt Senge en femte egenskap eller förmåga utöver fyra andra nödvändiga, en "femte disciplin"). Den består i att alla är uppmärksamma på om de styrande variablerna (eng: governing variables) är regler, rutiner och annat i den bestående organisationen eller om det är nya förutsättningar och aktuella mål för verksamheten som ledning och personal gör sig medvetna om.
Relaterade sökord: disciplin, grupputveckling, kunskapsöverföring, organisationspsykologi, organisationsteori, systemarketyp, systemteori.
Ordformer: Uttrycket organizational learning är engelskans sätt att bilda sammansatta substantiv. Översättningen 'organisatoriskt lärande' ger på svenska en felaktig uppfattning om vad uttrycket innebär. Därför används allt mer den korrekta översättningen 'organisationslärande'.
Stavas på brittisk engelska även med 's' i stället för 'z': organisational learning.
["Chris Argyris","Donald Schön","mentala modeller","systemteori","kommunikation","gestaltpsykologi","gruppdynamiken","Action Science","radikal förändring","lärande organisation","kunskapsöverföring","meningsupplevelse>>mening","gruppanda","relationer","grupputveckling","organisationspsykologi","organisationsteori","organisation","systemteori","proaktivt","human relations-rörelsen","variablerna","cybernetiken","Dubbellooplärande","lärande","system","proaktiv","kreativt","kreativ","anpassande>>anpassning","handlingsteori","disciplinen","disciplin","meta"]

