organizational development (brittisk stavning även: organisational development), OD, OD theory
Förändring av verksamheter. I de flesta fall avses avsiktlig förändring, planerad förändring.
Numera vanligen kallad organisationsförändring (eng: organizational change, plural: organizational changes).
Själva termen (med ordet "utveckling" i stället för ordet "förändring") kom till när man på 1960- och 1970-talen betonade de inre krafternas och resursernas roll för förändring av verksamheter. Numera används den även om styrd förändring av en verksamhet som till exempel ett företag eller ideell organisation.
Enligt human relations-skolan skulle organisationsutveckling främst bestå i förändring av de sociala relationerna på arbetsplatsen.
Med den sociotekniska skolan i organisationsforskningen följde också krav på reella förändringar av arbetsorganisationen så att människors sociala behov ("socio-") tillgodoses och utnyttjas i relation till den teknik som man använder och utformar i olika verksamheter.
Målsättningen under 1970- och 1980-talen var i många fall att skapa en organisation med delvis självstyrande grupper och med förändringsmetoder som byggde på en medverkan av alla inom företaget som i organisatoriskt lärande.
Från sekelskiftet 2000 betonas
- dels systematisk kartläggning, styrning och kontroll med bland annat metodik hämtad från experimentell och tillämpad beteendeanalys som i organizational behavior management, OBM
- dels organisationsagilitet (OA) och ledarskapsagilitet (eng: organizational agility/leadership agility) med total öppenhet och flexibilitet för hantering av de uppgifter och utmaningar som en verksamhet och dess chefer ständigt ställs inför.
Relaterade sökord: arbetspsykologi, Fyrarummaren, gruppdynamik, innovation, ledarskap, management, McGregor, målstyrning, organisationsagilitet, organisationspsykologi, organisationsteori, organisatoriskt lärande, performance management, Teori U.
["arbetspsykologi","organisatoriskt lärande","organisationsagilitet","Fyrarummaren","innovation","ledarskap","beteendeanalys","gruppdynamik","performance management","sociotekniska skolan","management","McGregor","målstyrning","Teori U","OBM","organisationspsykologi","organisationsteori","human relations-skolan","organisatoriskt lärande","självstyrande grupp"]