I den svenska översättningen av DSM-5: personlighetssyndrom, osjälvständig form.
Äldre beteckning: astenisk personlighetsstörning.
Psykiatrisk diagnos som innebär att individen sedan ungdomsåren uppvisar ett mönster av osjälvständigt och undergivet beteende i en mängd olika sammanhang.
Vanligt är till exempel att personer med denna problematik har svårt att ta egna initiativ, är oförmögna att fatta vardagliga beslut utan hjälp av goda råd och försäkringar från andra samt att de låter andra fatta viktiga beslut om till exempel bostadsort och arbete.
Människor med dessa svårigheter kan, av rädsla att bli avvisade, hålla med andra även när de tror att dessa har fel. För att bli omtyckta kan de ställa upp frivilligt på att göra saker som är obehagliga eller förnedrande. De blir lätt sårade av kritik eller brist på gillande, känner ofta rädsla att bli lämnade och känner sig tillintetgjorda och hjälplösa då nära relationer tar slut.
De känner sig ofta illa till mods eller hjälplösa när de är ensamma och kan gå till ytterligheter för att undvika ensamhet.
Depression förekommer ofta hos personer med osjälvständig personlighet, men även ångestproblem är relativt vanliga.
ICD-11
I ICD-11 (2018) finns bara en enda diagnos, personlighetsstörning (eng: personality disorder), som dock kan kompletteras med angivande av en eller flera av de sex egenskapsdomäner (eng: trait domains) som finns upptagna som kompletterande specifikationer. Vissa sidor av negativ affektivitet och distansering hör hemma i det som här beskrivs som osjälvständigt personlighetssyndrom.
Relaterade sökord: infantilism, personlighetssyndrom, ängslig personlighetsstörning.
["diagnos","Depression","astenisk","ångest","initiativ","ICD-11","DSM-5","Psykiatrisk","Depression","infantilism","ängslig personlighetsstörning","personlighetssyndrom","personlighetsstörning","egenskapsdomäner","negativ affektivitet","distansering"]