paradigm shift [ˈpærədaɪm ʃɪft], paradigm change [ˈpærədaɪm tʃeɪndʒ]
Byte av paradigm, det vill säga byte till ett annat sätt att se på något, till exempel psykisk ohälsa, eller byte till en annan metod att behandla till exempel viss form av psykisk ohälsa.
I psykologi och psykiatri kan det röra sig om att byta till exempel en humanistisk grundsyn mot en biologisk, en psykodynamisk grundsyn mot en beteendeterapeutisk, en beteendeterapeutisk mot en kognitiv. Skiftet från individinriktning till inriktning på samspelet mellan människor som i olika former relationism betraktades av många som ett paradigmskifte.
I nutida psykiatri är det många som på ett liknande sätt betraktar användning av neurostimulering och neuromodulering för behandling av vissa psykiska funktionsavvikelser som ett paradigmskifte.
Välkända paradigmskiften är sådana som när man satte solen i stället för jorden som universums medelpunkt och när man började betrakta djurarterna som utvecklade ur varandra med människan som en av dessa.
Paradigmskiften i samhälls- och beteendevetenskaper, psykoterapi och psykiatri är dock inte så genomgripande som i naturvetenskaperna utan har i många fall karaktär av byte till ett nytt mode i tänkesätt eller behandlingsformer.
Paradigm-changing discovery: upptäckt som medför paradigmskifte, paradigmförändrande upptäckt, en i grunden nydanande upptäckt (eng: transformative discovery).
Relaterade sökord: alternativseende, biologiska revolutionen, kritisk rationalism, Thomas Kuhn, neurokultur, paradigm, perspektiv, psykologiska teorier, reframing
["paradigm","alternativseende","psykologiska teorier","kritisk rationalism","Thomas Kuhn","neurokultur","psykisk ohälsa","perspektiv","reframing","relationism","neurostimulering","neuromodulering","psykologi","psykiatri","humanistisk","psykodynamisk","beteendeterapeutisk","biologisk","kognitiv","biologiska revolutionen","positivism","konstruktivism"]