Ämne, forsknings- och arbetsområde med inriktning på människors lärande, utveckling och anpassning.
Från 1920-talet och fram till 1970-talet dominerade föreställningen att pedagogiken skulle vara en tillämpning av psykologi, främst utvecklings-, grupp- och inlärningspsykologi och med fokus på barn- och ungdomsåren. Man kunde då räkna pedagogiken som en beteendevetenskap. Pedagogik och psykologi var därför så kallat "odelat ämne" vid till exempel Lunds universitet fram till 1955.
Från 1980-talet är pedagogiken mer en disciplin i sin egen rätt med direkt inriktning på lär- och utvecklingsprocesser i olika sammanhang och för alla åldrar.
Forskning på flera olika områden är av betydelse för utformning av utbildningsprogram, undervisnings- och handledningsmetoder, uppfostran och personlig utveckling.
Didaktik
Pedagogiska metoder behandlas i den gren av pedagogiken som kallas didaktik (undervisningslära) mer utifrån val av innehåll och metod än i psykologiskt perspektiv. Mer information finns i en separat artikel i detta lexikon om didaktik.
Relaterade sökord:
andragogik, antropologisk didaktik, avskolning, coaching, didaktik, humanistisk psykologi, kommunikation, learning sciences, lärande, mentorskap, pedagog, pedagogisk psykologi, problembaserat lärande, progressiv pedagogik, psykoedukation, skolpsykologi, specialpedagogik, tutor, utvecklingspedagogik.
Etymologi: 'Pedagogik' kommer av det grekiska ordet παιδαγωγία {uttal: paidagåghi´a} 'vägledning', 'undervisning'; av παῖς {uttal: pai´ss} 'barn' + ἄγειν {uttal: agg´ejn} 'leda'.
Pedagogen var från början den slav i familjen som ledde sönerna till skolan och även undervisade dem.
Engelskans education är är via franskan bildat på latinets educationem {uttal: educkatiå´nem}, ackusativform av educatio {uttal: educka'tiå} 'uppfödning', 'uppfostran', 'undervisning'; av verbet educare {uttal: educka+ re} i betydelsen 'uppfostra', 'träna'.
Stavning: På engelska stavas pedagogy även paedagogy. (som ligger närmare det grekiska ursprunget).
["beteendevetenskap","coaching","mentorskap","humanistisk psykologi","specialpedagogik","pedagogisk psykologi","handledningsmetoder>>handledning","psykoedukation","personlig utveckling","problembaserat lärande","utvecklingspedagogik","learning sciences","skolpsykologi","avskolning","kommunikation","progressiv pedagogik","antropologisk didaktik","didaktik>>pedagogik","andragogik","lärande","tutor","pedagog","perspektiv","didaktik"]