persona [pəˈsəʊnə], pluralis: 1. personae [pəˈsəʊni:, pəˈsəʊnaɪ], 2. personas [pəˈsəʊnəz].
Latin: persona {uttal: perrså´na} 'person'. Ursprungligen beteckning på den roll som en skådespelare hade och den mask som han bar i skådespelet.
1. Den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) knöt an till den ursprungliga betydelsen i latinet, när han med 'persona' menade den roll som varje människa spelar i en viss situation. Individen har sålunda en persona för varje roll eller funktion i sitt privata och sociala liv. Persona i dess olika gestaltningar förmedlar kontakten mellan jaget och omvärlden.
Enligt Jung är persona en arketyp i den meningen att förmågan att gestalta olika roller i olika sammanhang är en ursprunglig mänsklig förmåga.
2. Plural: personor, personas (eng: personas). Schabloniserad typ av till exempel konsument eller användare av en webbplats, ofta halvt skämtsamt betecknade som "Sparsamme Erik", Kulturelle Nisse", "Modemedvetna Stina" och liknande.
För varje projekt som gäller IT identifierar man genom marknadsundersökningar ett antal "personor" eller "personas", även kallade "beteendeprofiler". De används som ledstjärnor när man till exempel utformar webbpatser som dessa personer ska använda. Tanken är att man vid utformning av webbplatser ska göra dessa så väl anpassade till användarna som möjligt.
Relaterade sökord: individuation, personcentrerad, personlighet, personalism, personalize, personametoden, segmenteringsmodell, tjänstedesign.
["Carl Gustav Jung","arketyp","personalism","personalize","individuation","personametoden","personcentrerad","tjänstedesign","personlighet"]