

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "personcentrerad terapi":
personcentrerad terapi
person-centred therapy [ˈpɜ:sən ˈsentəd ˈθerəpi], person-centred psychotherapy USA-stavning: person-centered therapy, person-centered psychotherapy
Akronym: PCT, som dock används om fler typer av terapi och psykologisk teori.
Teori och metod för vägledning och psykoterapi som utformades på 1940-talet av den amerikanske psykologen Carl Rogers (1902-1987). Kallas därför också Rogeriansk psykoterapi, på engelska Rogerian psychotherapy [rɔˈdʒɛrɪən ˌsaɪkəˈθerəpɪ].
Empati, villkorslös uppskattning och äkthet
Grundtanken är att terapeuter ska visa empati (medkänsla, inlevelse), villkorslös positiv aktning och kongruens (äkthet) (eng: empathic understanding, unconditional positive regard and congruence). De ska också ge uttryck för personlig värme (eng: warmth) i den terapeutiska relationen.
Att visa värme, ha förmåga till inlevelse och vara äkta är det väsentliga i terapeutiskt förhållningssätt i rogeriansk terapi. Redan terapeuternas möte (eng: encounter) med personer som anlitar dem, deras förhållningssätt, engagemang, deras positiva syn på sig själva och andra visar sig vid vetenskapliga studier ha terapeutisk effekt på flertalet av dem som de tar sig an i denna form av terapi.
Den hjälpsökande personen i centrum
Denna form av psykoterapi kallas "personcentrerad terapi" (eng: person-centred therapy, USA-stavning: person-centered therapy) eller mer utförligt "personcentrerad och upplevelsebaserad psykoterapi och rådgivning" (brittisk eng: person-centred and experiential psychotherapy and counselling, USA-stavning: person-centered and experiential psychotherapy and counseling).
Inom rådgivning och psykoterapi ändrade Carl Rogers i början av 1950-talet beteckningen på sin metod från "icke-direktiv terapi" (en term med fokus på terapeuten att inte styra) för att i stället sätta anlitaren, personen själv, i centrum och kallade metoden då "klientcentrerad terapi".
I slutet av 1960-talet blev han tveksam även till denna term och ersatte den med uttrycket "personcentrerad terapi". På det sättet undvek han eventuella nedsättande bibetydelser i ordet klient (anlitaren visserligen sedd som "kund" men samtidigt missvisande sedd som objekt för behandling).
En jämbördig relation
Han kom närmare det som då kändes allt mer angeläget, nämligen att psykoterapeuter upprättar en jämbördig relation till dem som anlitar dem. "Klienter" är människor som är föremål för behandling, rådgivning, coaching osv, i svenskan ett ord som används av mäklare, socialarbetare och personal inom fångvården. "Patienter" är människor som har kontakt med hälso- och sjukvården då de blivit sjuka eller skadade. "Personer" är en mer adekvat benämning på människor som har eget initiativ och eget ansvar när de söker professionell hjälp i personliga angelägenheter i sitt privatliv eller arbetsliv.
Kongruens och inkongruens
I personcentrerad terapi lägger man stor vikt vid kongruens och inkongruens. Personer som söker hjälp av en terapeut antas uppleva en splittring mellan verklighet och ambitioner och mellan äkthet och förställning i kontakten med andra, vilket ger upphov till ångest och oro.
Terapeuter som har en kongruens mellan sitt inre och sitt yttre förutsätts vara helt sig själva i relationen till dem som anlitar dem och ha förmåga att visa unconditional positive regard (ovillkorlig positiv aktning, ovillkorlig positiv inställning, obetingad positiv respekt) i den terapeutiska relationen.
Humanism baserad på existentialism och fenomenologi
Den personcentrerade terapin är
humanistisk: den ger varje person hela ansvaret för upplevande, värderingar och handlingar,
existentialistisk: den tar sin utgångspunkt i nuet, det enda som säkert finns och i mötet (eng: encounter) mellan människor i jämlika relationer,
fenomenologisk: terapeuternas förståelse och möte med människor bygger på vad båda parter tänker, känner och vill utifrån sitt sätt att uppfatta och uppleva sig själva och varandra, inte på vilka yttre konstaterbara faktorer som förstärker och försvagar beteenden och reaktionsmönster.
Personcentrerad coaching
I direkt anslutning till denna form av terapi finns en särskild variant av psykologisk coaching som kallas personcentrerad coaching (brittisk eng: person-centred coaching, USA-stavning: person-centered coaching). En stor del av nutida coaching bygger för övrigt i stor utsträckning på samma grundtankar som personcentrerad terapi.
Relaterade sökord:
coaching, empati, existentialism, fenomenologi, Tim Gallwey, Gendlins fokuseringsteknik, humanism, humanistisk psykologi, motiverande samtal, personcentrerad, personcentrerad vård, psykoterapeutiskt förhållningssätt, reflektion, relationell psykoterapi, Carl Rogers.
["encounter","motiverande samtal","villkorslös positiv uppskattning","humanistisk psykologi","Tim Gallwey","relationell psykoterapi","Gendlins fokuseringsteknik","Carl Rogers","existentialism","fenomenologisk","fenomenologi","Humanism","humanism","psykoterapeutiskt förhållningssätt","reflektion","empati","coaching","personcentrerad vård","personcentrerad","PCT"]

