Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "perspektiv":
perspektiv
perspective [pəˈspɛktɪv]
Grundbetydelse
Hur det som finns i blickfältet ter sig för betraktaren beroende på om man ser något uppifrån eller nerifrån, från sidan, hur föremål och annat helt eller delvis skyms av det som är framför, hur färger och dagrar skiftar, osv.
Man skiljer i konstvetenskapen mellan följande typer av perspektiv som också i vissa sammanhang gäller metaforiskt:
- linjeperspektiv: gradvis förminskning av objekt som befinner sig allt längre bort från betraktaren,
- grodperspektiv: underifrån sett,
- fågelperspektiv: uppifrån sett,
- färgperspektiv: när djupverkan uppnås genom att färgerna blir allt blekare för objekt som befinner sig allt längre bor,
- luftperspektiv: när djupverkan uppnås genom ökande grad av dis.
Bildlig betydelse
Som metafor används ordet om människors olika sätt att tolka mer eller mindre komplexa fenomen, där det finns utrymme för olika synsätt:
- kunskapsperspektiv: olika sätt att se på kunskap om till exempel psykiska fenomen exempelvis i ett kognitivt eller psykodynamiskt perspektiv, eller ur olika synvinklar som psykologens kunskap om psykiska problem i allmänhet och klienternas personliga kunskap om sina egna problem,
- kavaljerperspektiv: när man ser på andra och annat "von oben", lite högdraget,
- militärperspektiv: när man har överblick över en större uppställning av trupper, till exempel inför ett fältslag, och när man på liknande sätt ser ett landskap från en utsiktspunkt.
Teoretiska perspektiv
Uttrycket 'teoretiskt perspektiv' blev vanligt efter mitten av 1900-talet.
Man kom att betrakta teorier inte som modeller av en viss typ eller del av verkligheten utan som olika sätt att se på den verklighet som de handlar om. Varje enskild teori som till exempel psykoanalys och behaviorism ansågs fånga en aspekt av den verklighet som den beskriver och förklarar – beroende på vilket perspektiv man väljer.
Ordet 'perspektiv' blev vanligare än ordet 'paradigm' som var ett modemord i slutet av 1900-talet.
Ibland använder man i sådana sammanhang i stället ordet 'ansats' eller dess engelskspråkiga motsvarighet approach. I vardagsspråket talar man på motsvarande sätt om olika 'vinklingar' (att saker och ting ser olika ut beroende på ur vilken synvinkel man ser dem).
Det finns en vetenskaps- eller kunskapsteoretisk riktning enligt vilken allt som vi får kunskap om påverkas av vilket perspektiv som vi väljer att se det i: perspektivism.
Grundperspektiv (eng: fundamental perspective): Grundläggande aspekt, grundtanke. själva utgångspunkten.
Relaterade sökord:
aktörperspektiv, diskurs, djupuppfattning, framing, förståelseperspektiv, individperspektiv, konceptualisering, paradigm, perspektivförmåga, perspektivism, perspektivskifte, perspektivtagande, perspektivitet, strukturperspektiv, teoretisk referensram.
Engelskspråkiga ord med likartad betydelse:
approach [əˈprəʊtʃ], view [vju:] 'synsätt',
conceptualization [kənˌseptjʊəlaɪˈzeɪʃən].
Etymologi: ordet är ett substantiv bildat på det latinska verbet perspicere {uttal: perspick´ere} 'se igenom'.
I slutet av 1500-talet kom det att användas om tekniken (från 1400-talet) att utforma teckningar och målningar på sådant sätt att en illusionen av djup uppstår. Tekniken bestod i att avbilda det som är längre bort mindre än det som är nära.
Användningen av ordet perspektiv som metafor för överblick över en tidsperiod är från slutet av 1700-talet och först i vår egen tid har vi fått perspektiv som metafor för visst synsätt.
["djupuppfattning","metaforiskt","holografi som metafor","metafor","psykodynamiskt","perspektivskifte","perspektivtagande","perspektivitet","kognitivt","psykodynamiskt","termer","diskurs","begrepp","konceptualisering","conceptualization","strukturperspektiv","paradigm","framing","ansats","perspektivförmåga","förståelseperspektiv","individperspektiv","aktörperspektiv","perspektivism","psykoanalys","behaviorism","teoretisk referensram","teorier","modeller","approach","synsätt"]