Senlatin: populatio {uttal: påppulla´tiå} 'mängd', 'massa', 'folkmassa'; av populus {uttal: påpp´ulluss} 'folk'.
1. Den i princip oändliga samlingen av föremål, individer, händelser och så vidare som man valt för ett forskningsprojekt, till exempel barn i viss ålder, män, kvinnor, stadsbor, personer med en viss sjukdom, personer som tar viss medicin, personer som är utsatta för en speciell miljöpåverkan.
En population av detta slag är i princip obegränsad. I forskning gäller det att komma fram till generellt giltiga påståenden om fenomen som utgör en avgränsad grupp.
Ur en sådan kategori tar man för undersökningsändamål ett stickprov. En population i den här betydelsen av ordet existerar inte som helhet: alla finns inte längre, alla har inte tillkommit än.
Ibland används ordet population om det stickprov som man undersöker: "den undersökta populationen" = stickprovet. Detta språkbruk kan göra information i en framställning vilseledande.
2. Grupp av individer som tillhör samma art och som vistas inom ett gemensamt område. Flera grupper av samma art som lever på skilda håll kallas ibland för en metapopulation.
3. Beteckning på vilken samling observationer som helst, till exempel testvärden som man erhållit vid en undersökning av en grupp personer eller djur.
Patientpopulation: personer (eller djur i veterinärmedicin och djurpsykologi) som har samma diagnos. Det är liksom i betydelse 1 ovan i princip ett oändlig antal. I en del texter sker dock en sammanblandning på det sättet att man använder ordet patientpopulation om det stickprov som man har med i en vetenskaplig studie.
Relaterade sökord: gruppnivå, normalfördelning, populationsstudie, representativitet, stickprov.
["stickprovet","stickprov","representativitet","forskning","kategori","observationer","gruppnivå","populationsstudie","normalfördelning"]