practitioner knowledge [prækˈtɪʃənə ˈnɒlɪdʒ]
Sådan kunskap, skicklighet, kompetens, expertis, konstfärdighet, omdömesförmåga, känsla, intuition, mönsterigenkänning, know-how och liknande som uppstår hos en person som sysslar aktivt med ett område eller viss typ av uppgifter under en längre tid.
Det är sålunda mer fråga om ett kunnande än bara om en kunskap i betydelsen vetande, mer av tyst kunnande än av explicit, mer av procedurkunskap än av deklarativ kunskap.
Praktikerkunskap förvärvd i varierad professionell verksamhet ger förmåga till komplext icke-medvetet beslutsfattande
Praktiskt sinne, praktiskt förnuft (eng: practical sense, practical reason) är ett begrepp hos den franske sociologen Pierre Bourdieu (1930-2002). Praktisk klokhet eller praktiskt förnuft (eng: practical reason) är en del av ett kulturellt kapital och en tillgång i välutbildade människors och gruppers 'habitus', det vill säga de synsätt, värderingar och förhållningssätt som de tillägnar sig i sin sociala miljö och i högre utbildning. Det praktiska förnuftet ger dem ett övertag när det gäller att bedöma vad som är klokt att göra i olika situationer i samhälls- och arbetsliv. Det är alltså i [exturl:Bourdieus framställning|https://monoskop.org/images/a/aa/Bourdieu_Pierre_Practical_Reason_On_the_Theory_1998.pdf] (s. 25) något helt annat än det som vanligen kallas praktikerkunnande eller praktikerkunskap.
Working knowledge: veta hur man gör (utan att förstå varför det fungerar.
Scholarly knowledge: vetenskaplig kunskap, motsatsen till praktikerkunskap.
Relaterade sökord: dynamiskt minne, evidensbaserad, know-how, kompetens, kunskap–i–praktik, kunskapsarbete kunskapshantering mindlines, praktikbaserat lärande, presencing, relation eller teknik, social identitet, teori och praktik, tyst kunskap.
Terminologi:
När man använder formen 'praktikerkunskap' i stället för praktikerkunnande betonar man att det är en verklig form av kunskap fast inbäddad i praktisk skicklighet. Här finns också en kunskapsteoretisk aspekt, pragmatism, nämligen att verklig kunskap har sin grund i vad man teoretiskt uppfattar förstår när man gör något, förändrar något.
["deklarativ","kunskap–i–praktik>>kunskap-i-praktik","procedurkunskap","Pierre Bourdieu","social identitet","omdömesförmåga","känsla","intuition","expertis","förmåga","omdöme","känsla","intuition","explicit","presencing","teori och praktik","kompetens","dynamiskt minne","mönsterigenkänning","mindlines","evidensbaserad","praktikbaserat lärande","kunskapshantering","know-how","relation eller teknik","kunskapsarbete","tyst kunskap","tyst kunnande","professionell","klokhet","inbäddad","habitus","pragmatism","kunskap>>kunskaper"]